Globális recessziót jósol a Fitch

Vágólapra másolva!
A fejlett világ legerősebb államai közül gyakorlatilag csak Japán lesz képes GDP-bővülést produkálni 2009-ben, és még a nagy felzárkózó gazdaságok növekedése is erőteljesen lelassul - állítja a legnagyobb európai hitelminősítő. A legnagyobb baj, hogy ilyen típusú válság még sohasem volt.
Vágólapra másolva!

A II. világháború óta nem tapasztalt ütemű, "szokatlan mértékben összehangolt" visszaesést jósolt jövőre a világ legfejlettebb gazdaságainak kedden a Fitch Ratings, amely szerint a világgazdaság egészének növekedése is 1 százalék alatt lesz.

A legnagyobb európai hitelminősítő új éves prognózisa szerint az Egyesült Államok, az euróövezet, Nagy-Britannia és Japán GDP-értéke a következő tizenkét hónapban együttes átlagban 0,8 százalékkal csökken.

A Fitch megjegyzi, hogy a hitelellátás szűkülése által vezérelt fejlett piaci recesszió "még ismeretlen területe" a gazdaságtörténetnek, és kevés olyan történelmi párhuzam létezik, amelynek alapján meg lehetne ítélni a várt visszaesés valószínű mélységét és hosszát. A vezető jegybankok agresszív likviditáspótló lépései, valamint az amerikai és az európai bankrendszernek juttatott költségvetési tőkeinjekciók a legrosszabb forgatókönyvet, a recesszióval kísért széles körű deflációt meg fogják akadályozni.

Az átlagon belül a hitelminősítő 2009 egészére az amerikai GDP-érték 1,2 százalékos visszaesését jósolja, az euróövezetben 0,6 százalékos, Nagy-Britanniában 1,4 százalékos gazdasági teljesítménycsökkenéssel számol, Japánban ugyanakkor 0,4 százalékos növekedést vár.

A világgazdaság egészének összkibocsátása a Fitch Ratings előrejelzése szerint mindössze 0,9 százalékkal nő 2009-ben, a tavalyi 3,5 százalékos, és az idei évre valószínűsített 2,3 százalékos globális GDP-növekedés után. A jövőre jósolt világgazdasági növekedés a leglassúbb lenne az 1990-es évek eleje óta.

A Fitch szerint várhatóan még Kína növekedése sem haladja meg a 7 százalékot, ami 1990 óta a leglassabb ütem lenne. A hitelminősítő azzal számol, hogy a négy legnagyobb felzárkózó gazdaság - Brazília, Oroszország, India és Kína - együttes növekedése is megtorpan, de még mindig 5,7 százalékos lesz 2009-ben. Az országcsoport együttes átlagos növekedése tavaly még 9,7 százalék volt.