Mély esésben zárt New York

Vágólapra másolva!
Hamar elmúlt az anerikai elnökválasztás keltette érdeklődés, a befektetők szerdán már ismét a globális válságra fókuszáltak. Ez meg is látszott a New York-i záróértékeken, az amerikai tőzsdeindexek megint összeestek, mind a Nasdaq, mind pedig a Dow Jones öt százalék feletti veszteséggel állt csengetéskor.
Vágólapra másolva!

Komoly csökkenéssel, gyakorlatilag napi mélyponton zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 5,5 százalék (98,48 pont) csökkenéssel 1681,64 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény Dow Jones (DJIA) mutatója 9139,27 ponton zárt 5,1 százalék (486,01 pont) gyengüléssel. (A DJIA napi legnagyobb vesztesége - amit percekkel a csengő előtt ért el - 501 pont volt.)A szakértők azt mondták, hogy az amerikai elnökválasztások után a befektetők figyelmének a középpontjába ismét a globális gazdaságnövekedés lassulása került.

Az ipari index minden tagja esésbe fordult a kereskedés végér, a buktát a bankpapírok, elsősorban a Citigroup (-14 százalék) és a Bank of America (-11,3 százalék) vezették. A General Motors 2,8 százalékos gyengülést mutatott, a hírek szerint a társaság a pénteken közzéteendő harmadik negyedéves jelentésével párhuzamosan feltehetően működésének "jelentős átalakításáról" is beszámol. A Boeing papírja ugyancsak "maradandót alkotott" 6,9 százalékos gyengüésével.

Barack Obama megválasztott amerikai elnök máris két kellemetlen makrogazdasági adattal szembesülhetett: októberben váratlanul erősen romlott az amerikai szolgáltatási ágazat teljesítménye, és ugyancsak októberben közel ötéves rekordra nőttek az amerikai cégek bejelentett elbocsátásai. A Fehér Ház új lakójának nem lesz könnyű megbirkóznia a gazdaság nehézségeivel.

Az amerikai beszerzőmenedzser intézet (ISM) szerdán közzétett adatai szerint a szolgáltatási ágazat beszerzőmenedzser-mutatója októberre 44,4 pontra csökkent a múlt havi 50,2 pont után. Az elemzők 47,5 pontot vártak. Októberben közel ötéves rekordra nőttek az amerikai cégek bejelentett elbocsátásai. A legrosszabb a helyzet a pénzügyi és autóipari cégeknél. A Challenger, Gray and Christmas cég vizsgálata szerint az októberben bejelentett álláscsökkentések elérték a 112 884-et. Ez 19 százalékos emelkedés szeptemberhez képest.

Rontották a befektetői hangulatot az amerikai cégekkel kapcsolatos hírek is. Az egyik legnagyobb vesztes a United Technologies volt. A vállalat ugyan fenntartotta az idei évre vonatkozó nyereség előrejelzését, ugyanakkor most azt várja, hogy a profit a várt szint alsó határához lesz majd közel. Jelentősen csökkent az Ambac Financial árfolyama is, miután a kötvénybiztosító a vártnál nagyobb negyedéves veszteségről számolt be.

A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi jegyzése 5,23 dollárral 65,30 dollárra süllyedt. Tőzsdezárásra New Yorkban az euró 1,2932 dollárra gyengült a keddi késő esti 1,2982 dollárról. A dollár 98,51 jenre csökkent az előző napi 99,71 jenről. Az euró 258,75 forintot ért az egy nappal korábbi 257,82 forint után (+0,36 százalék). New Yorkban az arany unciánkénti ára a legközelebbi, novemberi határidőre 14,70 dollárral 741,30 dollárra csökkent