Hatalmas zuhanás a tokiói tőzsdenyitás után

Vágólapra másolva!
A tokiói értéktőzsde több mint 7 százalékot esett pénteken a délelőtti kereskedés során az előző napi Wall Street-i gyengülést és a legnagyobb japán vállalat, a Toyota autógyár éves profit-előrejelzése után.
Vágólapra másolva!

Közép-európai idő szerint 1 óra 53 percre a vezető részvényekből számított Nikkei 225 mutató 630,46 ponttal (-7,08 százalék) 8.268,65 pontra esett vissza. Előző nap a tokiói értéktőzsde nem súlyozott mutatója 6,53 százalékot zuhant, miután a két megelőző napon összesen 11 százalékot erősödött.

"A piacról való tömeges pénzkivonás lecsillapodott, de a gazdasági félelmek továbbra is élnek" - kommentálta a helyzetet Takahasi Kazuhiro, a Daiwa Securities SMBC elemzője.

A japán Toyota autógyár csütörtökön a tavalyihoz képest kevesebb mint harmadára csökkentette éves eredmény-előrejelzését, miután a szeptemberrel zárult második üzleti negyedévében adózott eredménye 69 százalékkal csökkent, 139,8 milliárd jenre (1,4 milliárd dollár) az egy évvel azelőttihez képest, elsősorban az amerikai és az európai autópiac gyengesége, a pénzügyi válság és a jen erősödése miatt. A dollár árfolyama 96,75 jenre esett vissza a péntek délelőtti kereskedésben.