586 milliárd dollárt költ a növekedés ösztönzésére Kína

Vágólapra másolva!
586 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervet jelentett be Kína. Az összeget 2010-ig költenék el nagyberuházásokra. Kína ezzel tud hozzájárulni a nemzetközi pénzpiacok stabilitásához - nyilatkozta a kínai jegybankelnök.
Vágólapra másolva!

Kína 4 ezer milliárd jüan (mintegy 586 milliárd dollár) értékű beruházást hajt végre 2010-ig a hazai kereslet élénkítésére - döntött vasárnapi ülésén a kínai kormány. Az összeget részben repülőterek, vasutak, és gyorsforgalmú utak építésére költik, de jelentősen növelik a kiadásokat az egészségügy, az oktatás és a kultúra területén is.

Eközben a kínai jegybank elnöke azt nyilatkozta, hogy jövőre 8-9 százalékkal nő az ázsiai ország hazai összterméke. Bejelentette azt is, hogy a jövőben jobban kívánják követni a nemzetközi pénzügyi piacok eseményeit, és ennek alapján folytatni a kamatpolitikát.

A kínai központi bank elnöke elmondta még, hogy együtt fognak működni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a pénzügyi piacok stabilizálása érdekében. Kína azzal tudja támogatni a nemzetközi pénzügyi piacok stabilizálását, hogy magas üzemen tartja gazdaságnövekedését, miközben bővíti a belföldi keresletet - tette hozzá a kínai jegybankelnök, aki a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek ülésén vesz részt Sao Paulóban.