New York ismét a veszteséget növelte

Vágólapra másolva!
A méretes kínai gazdaságösztönző csomag kiváltott kezdeti optimizmus a csengetés előtt három órával már felszívódott, zárásra pedig masszív veszteséget mutattak az indexek.
Vágólapra másolva!

Csökkenéssel fejezték be a hétfői kereskedést a vezető New York-i tőzsdemutatók. A nyitáskor tapasztalt optimizmus - amit a jókora kínai gazdaságösztönző csomag váltott ki - a kereskedés előrehaladtával szinte teljesen elpárolgott, s átadta a helyét a gyenge vállalati eredmények miatti aggodalomnak. A befektetők egyébként azt is kétségbe vonják, hogy a kínai csomag mennyire lesz képes megakadályozni a globális gazdasági visszaesést.

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 30,66 pontos, 1,86 százalékos csökkenéssel 1616,74 ponton zárt. A 30 vezető ipari részvény Dow Jones (DJIA) mutatója 73,27 pontos, 0,82 százalékos gyengüléssel 8870,54 ponton fejezte be a kereskedést. Nyitáskor még mindkét mutató jelentősen erősödött.

Lefelé húzta a DJIA mutatót, hogy a General Motors részvényeinek árfolyama 23 százalékkal csökkenve 62 éves mélypontra zuhant a vállalat reménytelennek látszó pénzügyi helyzete miatt. Ezt nem volt képes ellensúlyozni a vártnál jobb eladási adatokról beszámoló McDonald's erősödése.

A vesztesek között voltak a technológiai cégek is, miután az Apple gyengült. Estek a banki papírok, az autóipari cégek és a közszolgáltatók is. Erősödtek viszont a gyorspostai cégek - UPS, FedEx - miután a német DHL jelezte, hogy szűkíti tevékenységét az amerikai piacon.

Az amerikai tőzsde zárásakor az euró 1,2737 dollár volt, az euró 268,17 forintot ért a londoni bankközi kereskedelemben.