Gyurcsány: Fizessen késedelmi kamatot az állam

Vágólapra másolva!
A gazdasági csúcson a kormány azt javasolja majd, hogyha az állam a jövőben nem fizet időben partnereinek, akkor ugyanúgy késedelmi kamat terhelje, mint a gazdasági élet más szereplőit hasonló esetben - mondta a miniszterelnök kedden Budapesten a Befektetői Tanács ülését követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kifejtette, ez a javaslat az állam megbízható fizetési készségét növeli majd. A miniszterelnök elmondta, ha a legnagyobb ellenzéki pártnak valóban van egy olyan, több mint 1000 milliárd forintos valós adócsökkentési programja, amelyik például nem veszélyezteti az egyensúlyt és a szociális biztonságot, akkor azt meg kell valósítani. Szerinte nem szabad megfosztani a választókat, az országot attól, hogy megismerjék ezt a programot.

Az ország nem vett fel több hitelt az IMF-csomag 4,9 milliárd eurós részének lehívásával, a mostani lehívás csak azt tette lehetővé, hogy rögtön hozzáférjen a pénzhez, ha szükség lesz rá, azaz "behoztuk a spájzba a pénzt, hogy kéznél legyen" - fogalmazott a miniszterelnök.

A sajtótájékoztatón Sugár András, a Befektetői Tanács társelnöke kifejtette: az országnak ebben a helyzetben az együttműködés kultúráját kell kialakítania, és nemcsak politikai értelemben. A társelnök elmondta azt is, hogy a magyar gazdaság 70 legnagyobb befektetőjét tömörítő tanács szerint nem lehet lemondani a gazdasági versenyképesség javításáról, aminek egyik fontos tényezője, hogy mekkora az élőmunka költsége. Éppen ezért nagyon fontos, hogy csökkenjek az ezt terhelő adók és illetékek - tette hozzá.

Sugár szerint nem lehet lemondani arról sem, hogy új piacokat keressenek a termékeknek, főleg akkor, amikor az eladási lehetőségek beszűkülnek a világon. Új, lehetséges piacként például Oroszországot említette.