Olcsóbb olajat várnak

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) visszafogta az OPEC és a szervezeten kívül álló olajtermelők folyó negyedévi és jövő évi olajtermelésére vonatkozó előrejelzését. Egyben jelentősen csökkentette a kőolaj és a benzin jövő évi átlagárára vonatkozó becslését.
Vágólapra másolva!

A válsággal kapcsolatos híreket olvassa el itt!

Az EIA szerdán közölt havi jelentésében azzal számol, hogy az OPEC negyedik negyedévi olajtermelése napi 31,93 millió hordó lesz. Egy hónappal korábban ezt napi 32,44 millió hordóra tette. Az amerikai kormányhivatal előrejelzése szerint az OPEC jövő évi átlagos napi olajtermelése 31,13 millió hordó körül alakul, míg a múlt hónapban még napi átlag 31,59 millió hordóval számolt a jövő évre.

Az OPEC szervezetén kívüli olajtermelők esetében az EIA azt várja, hogy jövőre a napi olajtermelésük 490 ezer hordóval bővül az egy hónappal korábban várt napi 730 ezer hordó növekedéssel szemben. Ennek alapján az OPEC-en kívüliek jövő évi átlagos napi olajtermelése 49,20 millió hordó lesz. Egy hónapja az EIA még napi 49,51 millió hordót jósolt.

Az EIA becslése szerint a nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti átlagára 63,50 dollár lesz jövőre. Ez 37 százalékkal alacsonyabb az idei átlagárnál, és jóval kisebb az egy hónappal ezelőtt várt hordónkénti 112 dolláros átlagárnál. A benzin gallononkénti (1 gallon=3,78 liter) átlagára várhatóan 2,37 dollár lesz jövőre, 28 százalékkal olcsóbb az idei átlagárnál az Egyesült Államokban. Az EIA a múlt hónapban a benzin jövő évi átlagárát még 3,56 dollárra várta.