Emelkedik Magyarország kockázati felára

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban a hitelminősítők egymás után rontották a kelet-európai gazdaságok besorolását. A Fitch például a magyar "BBB plusz" osztályzatot BBB-re csökkentette. Ennek nyomán emelkedni kezdett az a "biztosítási díj", amit olyan kvázi biztosítási eseményekre kötnek, mint például Magyarország fizetésképtelenné válása. A biztosítási díjat az úgynevezett CDS-piac szereplői állapítják meg egymás között.
Vágólapra másolva!

A magyar fizetésképtelenség felárának emelkedését a londoni adósságpiacon regisztrálták szerdán. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország egyre kockázatosabbnak számít. Az úgynevezett CDS-ügyleteknél ugyanis magasabb a felár, ha Magyarországról van szó, mint mint például Lengyelország esetében, Varsót ugyanis stabilabbnak ítélik nálunk a piaci szereplők. A piac tehát kevésbé tart most attól, hogy fizetésképtelenné válik Lengyelország, vagyis kisebb "biztosítási díjat" kérnek a lengyel államadósság után.

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cég szerint a "szuverén nem teljesítővé válási kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek" (credit default swaps, CDS) - vagyis a törlesztési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében a szerdai kereskedésben 4,267 százalék volt a múlt hét első felében mért 2,807 százalékos, több mint egyhavi mélypont után.

CDS-ek okozták a gondot Amerikában, de most nem erről van szó

Mint ismeretes, ehhez hasonló CDS-ek okozták a jelzálogválság kitörését Amerikában. A másodrendű besorolású jelzálogadósok esetleges csődbemenetelére, pontosabban nem fizetésére alapított ügyletek ugyanis hatalmas pénzügyi válságot okoztak. Ez azért következett be, mert a rossz besorolású adósok tömegesen váltak fizetésképtelenné, és ezek után beborult a jelzáloghitelekre alapozott CDS-piac, illetve egy a jelzáloghitelek értékpapírosításán nyugvó CDO-piac. (Természetesen az egyes országok fizetőképessége nincs közvetlen összefüggésben az amerikai jelzáloghitel-piaccal, csak az ügyletek formája, a CDS ugyanaz a két különböző esetben.)

A magyar CDS-árazás így is jelentősen enyhébb most az október végi szintekhez képest. A CMA DataVision hosszabb visszatekintésű adatsora szerint e határidős piaci törlesztés-biztosítási ügyletek ára szeptember 29-én még 1,71 százalék volt a piacon lévő magyar adósság esetében, október közepén már 5 százalék felett járt, csúcspontját pedig október 24-én érte el, 6,05 százalékkal. Onnan ütemesen csökkenni kezdett a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és a Világbank 25,1 milliárd dolláros pénzügyi védőhálójának hatására, majd az elmúlt napok hitelminősítői osztályzatrontásai után újból szélesedett a felár.

A szerdai állapot szerint azonban az októberi csúcsszintnél még mindig csaknem 1,8 százalékponttal szűkebb a magyar CDS-felár. A jelenlegi árazás azt jelenti, hogy például az európai adósságpiacon minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása - öt év futamidőre - jelenleg nem egészen 427 ezer euróba kerül, a múlt havi piaci pánik csúcspontján kért több mint 600 ezer euró helyett.

Példátlan leminősítési hullám

Kelet-Európa EU-gazdaságait az utóbbi napokban példátlan ütemű leminősítési hullám sújtja a pénzügyi-likviditási válság hatásai miatt. A Fitch Ratings a hét elején egyszerre három EU-tagállam - Magyarország, Románia, Bulgária - szuverén besorolásának rontásáról döntött. A cég az addig "BBB plusz" szintű magyar besorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkentette. Ez továbbra is a még befektetésre ajánlott alapsávon belül van, és a kilátás negatívról stabilra javult vissza.

A Fitch Románia minősítését azonban két fokozattal a befektetési sáv alá, az addigi "BBB"-ről "BB plusz"-ra rontotta, ezen az osztályzaton is fennhagyva a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást. Ugyanígy spekulatív sávba minősítette vissza Romániát a Standard & Poor's is.

Románia az egyetlen ország az EU-ban, amelynek immár több nagy hitelminősítőnél nincs befektetésre ajánlott osztályzata. Magyarország besorolását a Moody's Investors Service is rontotta a minap, "A2"-ről "A3"-ra, negatív kilátással, de ez az új osztályzat még mindig elsőrendű befektetői minősítés.

A román CDS-árazás még rosszabb

A CMA DataVision legfrissebb, szerdai adatsora szerint a román CDS-árazás az irányadó ötéves futamidőre a szerdai londoni kereskedésben 6,275 százalék volt a múlt hét elején mért 3,79 százalék után. A lengyel adósság CDS-piaci árazása a november eleji 1,617 százalék után szerdán megközelítette a 2,1 százalékot; szeptember végén ez az érték még 0,73 százalék volt.

A leminősítési hullámot kísérő piaci hangulatot még a másfél hónap múlva euróövezeti taggá váló Szlovákia is megérezte. A CMA DataVision adatai szerint a szlovák nem fizetővé válás CDS-piaci biztosítási árazása az egy héttel ezelőtti 1,17 százalékról 1,317 százalékra emelkedett vissza; igaz, október végén mértek 2,20 százalék feletti szlovák CDS-árakat is.

A mélyen spekulatív hitelminősítői besorolású Ukrajna nem fizetői biztosítási felára jelenleg 18 százalék a hónap elején mért, 16 százalékot nem sokkal meghaladó szint után, bár az ukrán CDS-árazás október végén még 28 százalék felett járt.