A franciáknál még nincs recesszió

Vágólapra másolva!
Franciaország elkerülte a recessziót: a harmadik negyedévben 0,14 százalékos gazdasági növekedést sikerült elérnie az előző negyedhez képest, jelentette Christine Lagarde francia gazdasági miniszter pénteken.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az elemzők újabb, 0,1 százalékos visszaesésre számítottak, miután a francia GDP 0,3 százalékkal csökkent a második negyedben az előző negyedhez képest.

Éves összehasonlításban a gazdasági növekedés 0,6 százalékra lassult a második negyedévi 1,1 százalékról, tették hozzá a francia statisztikai hivatalban. Az elemzők 0,4 százalékot vártak a harmadik negyedévről.

Az első negyedévben 2,1 százalékkal bővült a francia GDP éves összehasonlításban.

Németország hazai összterméke a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest szezonális és naptári kiigazítással, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban csütörtökön előzetes becslésként. Az elemzők csak 0,2 százalékos visszaesésre számítottak.

A második negyedben 0,4 százalékos visszaesést mértek, szintén az előző negyedhez viszonyítva, szintén szezonális és naptári kiigazítással: két egymást követő negyedévi visszaesés technikailag recessziót jelent. Ilyen utoljára 2003 első félévében történt Németországban. A második negyedévi visszaesés adatát módosították, enyhítették a korábban közölt 0,5 százalékról. Az első negyedévben még kiugró, 1,4 százalékos volt a növekedés az előző negyedhez viszonyítva szezonális és naptári kiigazítással. Ezt most javították a korábban közölt 1,3 százalékról.

A harmadik negyedévben a lakossági és a közfogyasztás szerény növekedése nem ellensúlyozta, hogy a gyorsan bővülő import és a lassuló exportteljesítmény miatt a külkereskedelem negatívan befolyásolta a GDP alakulását, írta hivatal a friss adatokat magyarázva.

A csütörtökön megjelent előzetes becslés szerint Németországban éves összehasonlításban a GDP-növekedés a harmadik negyedévben 0,8 százalékra lassult a második negyedévi 1,9 százalékról és az első negyedévi 2,7 százalékról, rendre naptári, azaz munkanap-kiigazítással. Kiigazítás nélkül a tényleges növekedés 1,3 százalékos volt a második negyedévi 3,3 százalék és az első negyedévi 1,9 százalék után. Az előző negyedévek adatait most javították.