Soros szerint nagyon fájni fog

Vágólapra másolva!
Soros György szerint "most már elkerülhetetlen a mély recesszió, és a depresszió lehetősége sem kizárt" - a magyar származású befektetési üzletember csütörtökön egy washingtoni kongresszusi meghallgatáson beszélt erről.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az amerikai törvényhozás felügyeleti és kormányzati reformmal foglalkozó bizottsága nagy fedezeti alapok vezetőit hallgatta meg arról, hogy ezeknek a javarészt szabályozatlan tevékenységű alapoknak mekkora szerepük volt a globális pénzügyi válságban.

A 78 éves Soros azt mondta, hogy a fedezeti alapok szerves részét alkották annak a pénzügyi piaci buboréknak, amely kidurrant. Véleménye szerint a válság ezután az úgynevezett CDS származékos termékeket fogja elérni, mivel ez a piac szabályozatlan. Azt javasolta, hogy létre kell hozni egy tőzsdét, ahol ezekkel az eszközökkel kereskedni lehetne.

Szabályozatlanság után túlszabályozás?

A bizottsági meghallgatáson Philip Falcone, a Harbinger Capital Partners igazgatója a fedezeti piac nagyobb átláthatóságát és felügyeletét sürgette. Soros viszont arra figyelmeztetett: az eddigi szabályozatlan időszak után túlságosan az ellenkező irányba lendülhet az inga, a túlzó, ésszerűtlen és büntetés jellegű szabályozás visszafelé sülhet el.

Soros - aki másoknál előbb kimutatta az amerikai ingatlanpiac veszélyeit és előrejelezte a jelenlegi válság mélységét - úgy látja: a hitelpiac buborék kipukkanása után megtizedelődik a fedezeti alapok száma, 50-75 százalékkal lecsökken az általuk kezelt pénzeszközök mennyisége.

A magyar származású szakember kritizálta a pénzügyminisztérium bankmentő intézkedéseit, szerinte azok "nem megfelelők vagy elfogadhatók". Úgy látja, nagyobb árat kellett volna szabni a mentőövért cserébe a pénzintézeteknek, amelyek valóban jó bevételt biztosító hitelezésre fordítanák a segítséget.

A fedezeti alapokat vizsgálták

A kongresszus demokrata vezetői több meghallgatást tartanak a pénzügyi válság okairól. Henry Waxman bizottsági elnök egyebek mellett az esetleg továbbra is kockázatot jelentő spekulatív befektetési alapok (hedge funds) szabályozásának szükségességéről kezdeményezett vizsgálatot. Rámutatott, hogy ezek a speciális befektetési alapok "elképzelhetetlen bevételekre" tettek szert, piacuk "szinte szabályozatlan" és egy részük még adókedvezményekben is részesül. Az alapok vezetői jövedelmük egy része után csak alacsony, 15 százalékos kamatadót fizettek, ez kevesebb, mint amennyit például az egyszerű tanárok, tűzoltók vagy vízvezeték-szerelők személyi jövedelemadó formájában befizetnek.

Waxman adatai szerint az Egyesült Államokban 8 ezer fedezeti alap működik, amely összesen 1,5 ezer milliárd dollárt kezelnek, az amerikai kötvénypiaci kereskedések 30 százaléka hozzájuk köthető.