Megkezdődött a válságcsúcs Washingtonban

Vágólapra másolva!
Washingtonban pénteken (magyar idő szerint szombatra virradóra) megkezdődött a G20-as országok csúcsértekezlete, amelynek résztvevői világgazdasági és világkereskedelmi válságból való kiútra igyekeznek megoldást találni.
Vágólapra másolva!

A Fehér Házban az állam- és kormányfők tiszteletére adott munkavacsorán George Bush amerikai elnök köszöntötte a vendégeket. Kijelentette: a probléma "egy nap alatt" nem fog megoldódni. "De ha továbbra is együttműködünk, és a jövőben is eltökéltségről teszünk tanúbizonyságot, megoldást fogunk találni a válságra" - fűzte hozzá.

A csúcsértekezleten egyfelől az iparilag legfejlettebb országok, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Japán, Kanada, Olaszország, Oroszország, valamint az Európai Unió, másfelől pedig az úgynevezett feltörekvő országok, a Dél-afrikai Köztársaság, Szaúd-Arábia, Argentína, Brazília, Kína, a Dél-Koreai Köztársaság, India, Indonézia és Mexikó vezetői vesznek részt.

Nicolas Sarkozy, az EU soros tisztét ellátó Franciaország államfője rajtuk kívül megívta még a tanácskozásra Spanyolország és Hollandia képviselőit is. Jan Peter Balkenende holland kormányfő azonban nem sokkal a csúcs megkezdése előtt édesapja halálhírére hazautazott. Így a washingtoni találkozón Wouter Bos pénzügyminiszter képviseli Hollandiát.

A csúcsértekezlet érdemi részét szombaton a washingtoni építészeti múzeum (National Building Museum) épületében tartják. A tanácskozás végén várhatóan közös közleményt fogadnak el.

Az Egyesült Államok meglehetős tartózkodással fogadja azt az elképzelést, amely a piacok minél szigorúbb szabályozását szorgalmazza. Bush elnök a munkavacsorán mondott pohárköszöntőjében ismét védelmébe vette a liberális gazdaságpolitikát. Mint fogalmazott: a szabad kapitalizmus a felvirágzás és a haladás motorja, biztosítéka a társadalmi felemelkedésnek szerte a világon.

Bush szerint több lépcsőben lehet felülkerekedni a válságon. Mindenekelőtt meg kell érteni a kiváltó okokat, gondosan elemezni kell, hogy milyen hatékony válaszokat lehet adni a válság okozta kihívásra, felül kell vizsgálni a pénzügyi és szabályozó rendszereket, és végül speciális tervet kell készíteni a krízis leküzdésére.