A válság betett a borárverésnek

Vágólapra másolva!
A viharok megtépázták a termést, a gazdasági válság pedig az árakat kurtította meg a vasárnap Beaune-ban megtartott hagyományos jótékonysági burgundiárverésen.
Vágólapra másolva!

Mintegy 200 éves múltra tekint vissza az előző évről maradt utolsó bortételek árverése, amelyen addig lehet licitálni, míg két gyertya ki nem alszik. Az ősz végi aukció általában irányt mutat az új termés árainak alakulásában is.

Idén a 228 literes tölgyfahordót, a Pommard Premier Cru vörösbor 2007-es évjáratának "maradékát" egy skót hotel- és étteremtulajdonos, James Thomson nyerte el 50 ezer eurós (13,3 millió forint) ajánlatával. Tavaly ugyanez a hordó 65 ezer euróért talált gazdára, tavalyelőtt pedig rekordösszeget, 200 ezer eurót adtak érte.

A Clos de la Roche és a Cyrot Chaudron hordóiért átlagban 30 ezer eurót fizettek, szemben a tavalyi 35 ezerrel, igaz, két évvel ezelőtt még csak 25 ezer eurót adtak értük. Szakértők szerint a burgundi borosgazdáknak idén van okuk a recesszió miatti aggodalomra. "Nyugtalankodunk, de nem vagyunk borúlátóak. Átéltük az 1991-es krízist is, pedig az sokkal rosszabb volt. Most alacsonyabbak a kamatok, és a dollár erősödik, ami kedvezhet nekünk" - mondta Louis-Fabrice Latour, a burgundi bortermelők és -kereskedők szövetségének elnöke.

Az angol font árfolyama azonban nagyot zuhant, mióta a válság kitört Nagy-Britanniában, amely a francia borok egyik legnagyobb felvevőpiaca, a szigetországba irányuló export 16 százalékkal csökkent. Ez Latour szerint is aggasztó, bár hozzáteszi, hogy az Egyesült Államok piaca továbbra is erős.