Izland fizet és az EU-tagságon töpreng

Vágólapra másolva!
Izland bejelentette, hogy megállapodott több európai uniós országgal arról, hogy miként fizeti ki azt a több ezer külföldi betétest, akinek pénze "befagyott" egy izlandi bankban. Leginkább a körülbelül 4 millió fontot befektető briteket érinti az intézkedés. A múlt héten az EU-hoz való csatlakozást megvizsgáló bizottságot állított fel a kormány.
Vágólapra másolva!

Az izlandi kormány közleménye szerint az egyezség értelmében a kabinet fedezi a betétesek biztosított bankbetéteit a második legnagyobb izlandi banknál, a Landsbanki Islandnál, összhangban az Európai Gazdasági Térség (EEA) előírásaival.

Az Icesave brit internetes pénzügyi szolgáltató, a Landsbanki Island érdekeltsége október 7-én állította le a betétek kifizetését és új betétek felvételét, miután az anyavállalatot az izlandi kormány csődgondnokság alá helyezte. Nagy-Britanniát és Hollandiát aggodalommal töltötte el azoknak a betéteseknek a sorsa, akik a Landsbankiban tartották pénzüket.

Mintegy 300 ezer brit közel négymillió fontot tartott a bankban, amely magas kamatokkal vonzotta a betéteseket. Az Icesave egyes lekötési futamidők esetén 7 százalék feletti kamatokat kínált, ami csaknem a kétszerese a brit nagybankok által hosszabb lekötésekre általában kínált kamatoknak.

Geir Hilmar Haarde izlandi miniszterelnök szerint a megállapodás nyomán a Nemzetközi Valutaalap már szerdán napirendre veszi az Izlandnak nyújtandó mintegy hatmilliárd dolláros hitelcsomagot ügyét. A nem EU-tagország Izland és a két uniós tagország, Nagy-Britannia és Hollandia között kibontakozott vita késleltette a segélycsomag folyósítását a válság sújtotta szigetországnak.

Haarde beismerte, eleinte azt gondolták, hogy Izlandnak csupán két európai országgal, Nagy-Britanniával és Hollandiával alakult ki vitája, de mint kiderült, az egész Európai Unióval van dolga, és valószínűleg EU-n kívüli országokkal is.

Közben az izlandi kormány egy bizottsággal megvizsgáltatja az EU tagság feltételeit, ami a legtisztább jele annak, hogy a szigetország a csatlakozással akarja biztosítani gazdaságát. Egy friss felmérés szerint már a helyi lakosok 70 százaléka a csatlakozás mellett voksolna. Az iparügyi miniszter hosszú idő óta a legjobb hírnek nevezte a bizottság felállítását - írja a Reuters.