Új katasztrófák lehetnek a pénzvilágban

Vágólapra másolva!
Továbbra is kedvezőtlen hírek érkeznek a reálgazdaságból és a pénzügyi szektorból. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint a pénzügyi világban továbbra is fennáll az "újabb katasztrófák kockázata", a magyar export számára fontos német gazdaság pedig várhatóan jövőre is gyengén teljesít.
Vágólapra másolva!

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója úgy véli, hogy a pénzügyi világban az "újabb katasztrófák kockázata" továbbra is fennáll, a világgazdasági növekedés pedig 2009 végén fog újra megindulni. Az IMF-vezér szerint "teljesen valós" annak a kockázata, hogy a hitelezés nem indul újra, ezért szerinte "legitim" lenne a bankokat kötelezni a hitelfolyósításra.

A magyar exportőröknek rossz hír, hogy Németországban a német pénzügyminisztérium elemzői szerint jövőre is folytatódik a visszaesés, aminek a munkapiac lesz az egyik kárvallottja. A kilátásokat a csökkenő feldolgozóipari megrendelések és az ipari termelés lanyhulása rontja.

A német autóiparban foglalkoztatottak számára súlyos következményekkel járhat a globális válság okozta keresletcsökkenés, ágazati elemzők szerint 2009 végéig 60 ezer munkahely szűnhet meg emiatt. Az Európai Unió versenyügyi biztosa ugyanakkor hallani sem akar arról, hogy uniós állam is beszálljon a megroggyant autóipar támogatásának versenyébe. Neelie Kroes azzal érvel, ha valamelyik nagyobb európai állam mankót nyújtana, elsősorban a munkahelyek őrzésére hivatkozva, akkor az ágazat problémái más országokban kiéleződnének.

Rekord: minden 11. amerikai munkanélküli

Az amerikai piacra továbbra is nagy visszahúzó hatással van, hogy az amerikai autógyártóknak nem sikerült kormányzati biztosítékot szerezniük a fenyegető csődök ellen. A JPMorgan amerikai pénzintézettől amerikai sajtójelentések szerint legalább 3 ezer befektetési bankárt küldhetnek el hamarosan, az ebben a munkakörben dolgozók 10 százalékát.

Kedvező hír ugyanakkor, hogy a lakáshitelezés két meghatározó cége, a Fannie Mae és a Freddie Mac bejelentette, 2009 elejéig felfüggesztik a lakott ingatlanok árverezését. A makrohírek továbbra is aggasztóak: a Goldman Sachs legújabb előrejelzése szerint a negyedéves GDP csökkenésének mértéke 5 százalékos lehet, a munkanélküliségi ráta pedig 2009 negyedik negyedére elérheti a 9 százalékot.

Lengyelország is óriás hitelt kapott

A japán jegybank pénteken változatlan szinten - 0,3 százalékon - hagyta az alapkamatot. A japán kormány nemcsak a folyó - 2009. március 31-én véget érő -, hanem a következő - 2009 áprilisától 2010 márciusig tartó - pénzügyi évben is mélyülő gazdasági hanyatlást jósol Japánban.

A térségből érkező hírek sem kedvezőbbek. Lengyelország is az Európai Központi Bank (EKB) likviditásjavító hitelére szorul. A megállapodást még november 6-án kötötték, de csak pénteken jelentette be az EKB. Elemzők úgy vélik, az intézkedés célja a likviditás javításán keresztül a lengyel pénzpiac iránti bizalom erősítése, ezzel a zloty árfolyamának megtámogatása, elsősorban az euró viszonylatában.

Fogyanak a munkehelyek Romániában is

Romániában, a Magyarországgal szomszédos Temes megyében több mint kétezer embert bocsátanak el a következő három hónapban a helyi sajtó információi szerint. A megyei prefektus úgy véli, a hazatérő vendégmunkások miatt akár 5-6 százalékra is nőhet a munkanélküliek aránya Temes megyében. Traian Basescu román államfő pénteken arra buzdította a lakosságot, hogy a romániai gyárak megsegítése érdekében román termékeket fogyasszanak, és Romániában gyártott járművekkel közlekedjenek.

A magyarországi mezőgazdasági termelők is piacot szeretnének nyerni. Pénteken azért kezdtek demonstrációba nagy áruházláncok előtt, mert el akarják érni, hogy a jelenleginél nagyobb arányban - legalább 80 százalékban - forgalmazzanak magyar árukat, és tartsák be a beszállítók felé a 30 napos kifizetési határidőt. A Coface Hungary pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint a magyar cégek fizetési ideje rendkívül megnőtt, az öt évvel ezelőtti 35 nap helyett ma már átlagosan 165 nap.