Kína már csak 7,5 százalékkal roboghat

Vágólapra másolva!
A Világbank rontott Kína jövő évi gazdaságnövekedésével kapcsolatos várakozásán a globális pénzügyi válság és a világgazdaság növekedésének a lassulása miatt. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy Kína túlságosan exportfüggő, ami a jelen válságos helyzetben instabillá teszi a világ negyedik legnagyobb gazdaságát.
Vágólapra másolva!

A pénzintézet most azt várja, hogy 2009-ben az ázsiai ország GDP-je 7,5 százalékkal bővül. Júniusban - még mielőtt komolyra fordult a nemzetköz pénzügyi válság - a Világbank 9,2 százalékos jövő évi növekedési ütemet jósolt Kína esetében.

A 7,5 százalékra rontott bővülés 1990 óta a legkisebb. A Világbank szerint idén a kínai GDP 9,4 százalékkal nő; 2002 óta először fordul elő, hogy Kínában egyszámjegyű lesz a gazdasági növekedés üteme, tavaly is még 11,9 százalékkal bővült a kínai GDP.

A Világbank szerint jóval többet kéne tennie a kínai kormányzatnak a gazdasági egyensúly eléréséhez - írja a Bloomberg. Egy washingtoni szakértő szerint nagyobb ráfordítások szükségesek az egészségügy, az oktatás és a szociális jóléti intézkedés területén.

Egy másik, londoni közgazdász, Mark Williams szerint sürgősen a hazai kereslet kielégítésére kellene koncentrálnia Kínának, mivel a világ beszűkülő gazdaságai miatt nem építhetnek ilyen mértékben a tengeren túli exportra.