Ünnepnap után meglódult a japán tőzsde is

Vágólapra másolva!
Több mint öt százalék emelkedéssel zárt a tokiói értéktőzsde irányadó mutatója kedden. A 225 válogatott részvény Nikkei indexe 5,2 százalék (413,14 pont) növekedéssel 8323,93 ponton fejezte be a napot.
Vágólapra másolva!

Kedden különösen a banki részvények drágultak. A Mizuho pénzügyi csoport részvényei 7 százalékkal drágultak. A Mitsubishi Estate válallat 8,1 százalékot drágult, miután a UBS emelte kockázati besorolását a három legnagyobb japán banknak.

A tőzsdemutató növekedését fékezte a jen drágulása a dollárhoz képest, ami kedvezőtlen az exportáló cégek esetében. Például a Hyundai Motor, Dél-Korea legnagyobb autógyártója 7 százalékot esett, miután bejelentette a termelésének visszafogását - írja a Bloomberg.

Ünnepnap miatt hétfőn nem volt kereskedés a japán értékpapírpiacokon. A jelek szerint a tokiói befektetők igyekeztek behozni a hétfőn "elvesztegetett" időt, és nagy lelkesedéssel reagáltak a Citigroup amerikai bankcsoport megmentésére kidolgozott kormányzati tervre, illetve arra, hogy Timothy Geithner kapja a pénzügyminiszteri tisztséget Barack Obama megválasztott elnök kormányzatában.