Gazdaságélénkítés Fehérváron

Vágólapra másolva!
Helyi gazdaságélénkítő programot dolgozott ki Székesfehérvár és környéke számára a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - írta a szerdai Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A cél, hogy ne csökkenjen a térségbeli vállalkozások kibocsátása, ne szűnjenek meg munkahelyek, és egy kedvezőbb üzleti környezet kialakítása miatt új vállalkozó szolgáltató társaságok válasszák ismét Székesfehérvárt cégközpontjuknak vagy telephelyüknek - nyilatkozta a lapnak Radetzky Jenő kamarai elnök, akinek információi szerint Győrött is hasonló lépésre készül a megyei kamara.

A csomagban a többi között olyan indítványok szerepelnek, mint az iparűzési adó csökkentése, illetve adó-visszatérítés a munkahelyeket jövőre megőrző vállalkozások számára. Szerepel a javaslatok sorában olyan feltételek kidolgozása, amellyel a helyi vállalkozásokat preferálnák az önkormányzati közbeszerzésekben, illetve a lokálpatriotizmus erősítésére irányuló lépések, valamint olyan felvetések, amelyek megvalósulásával nőhetne Székesfehérvár lobbiereje és hatékonysága az országos gazdaságpolitikai kérdésekben.

A kamarai elnök szerint Székesfehérvárnak és vonzáskörzetének országos összehasonlításban is kiemelkedő az adótermelő képessége. 2006-ban 8 milliárd forint származott helyi iparűzési adóból, az idén 10,5 milliárddal számol a város költségvetése. A városban és közvetlen környezetében a munkanélküliség is jócskán az országos átlag alatt van.