Vágólapra másolva!
A gazdasági válság következtében jövőre várhatóan 0,5 százalékkal csökkennek a reálbérek a fejlett ipari országokban az idei 0,8 százalékos emelkedés után - állapította meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egy tanulmányában.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi előrejelzéseire alapozott adatok szerint világviszonylatban az idei 1,7 százalék után jövőre 1,1 százalékkal emelkednek a reálbérek. Ez csak a feltörekvő országoknak lesz köszönhető, amelyekben a gazdaság továbbra is növekedni fog, bár az bővülés üteme lassul - jelentette ki Manuela Tomei, a munka és az alkalmazás körülményeivel foglalkozó program felelőse.

Juan Somavia, az ILO főigazgatója azt jósolta, hogy nehéz évek várnak a világ 1,5 milliárd munkavállalójára. A válság az alacsony keresetűeket és a legszegényebb háztartásokat sújtja leginkább, de a középosztálybelieket is komolyan érint. A gazdasági recesszió elleni küzdelem eszközének az ILO a minimálbérek növelését ajánlja.

"A jelenlegi helyzetben óvni kell a vásárlóerőt, és ezáltal ösztönözni a fogyasztást" - érvelnek a tanulmány szerzői, akik szerint a monetáris és a költségvetési eszközök nem lesznek elegendőek a fellendüléshez. Úgy vélik, hogy a minimálbéreket emelni kell, amennyire csak lehetséges, mert ezzel a legsebezhetőbb helyzetben lévő munkavállalók vásárlóerejét védelmezik.