Újra drágult az olaj

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A kőolaj ára több mint három dollárral emelkedett Londonban és New Yorkban szerdán. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent januári lejárata 3,57 dollár növekedéssel 53,92 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta januári jegyzése 3,67 dollárral 54,44 dollárra drágult.

A szakértők a kőolaj áremelkedését részben az amerikai értékpiacokon bekövetkezett emelkedéssel, illetve azzal magyarázták, hogy Kína, amely a világ egyik legnagyobb energiafelhasználója, jelentősen csökkentette az alapkamatot a hazai kereslet élénkítése céljából. Az ár így is 100 dollárral alacsonyabb, mint a júliusi csúcs idején.

Erősítette a kőolaj árát az is, hogy az OPEC szombaton rendkívüli ülést tart. A kairói megbeszélésen az olajpiacon kialakult helyzetet elemzik az olajügyi miniszterek. Elemzők szerint nagy valószínűséggel most nem döntenek az olajkartell termelésének a csökkentéséről. Erre minden bizonnyal a miniszterek decemberi ülésén kerül sor.

Az arany ára csökkent szerdán, részben a dollár erősödésére, valamint a csütörtöki amerikai munkaszüneti nap előtti nyereségrealizálás miatt. A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a februári lejáratú arany ára unciánként 9,20 dollárral 811,30 dollárra hanyatlott.