Magyar recesszióra számít a Le Figaro

Vágólapra másolva!
Miután a bankcsődöt épphogy elkerülte, Magyarország a recesszió felé tart. A kormány másfél éves gazdasági csökkenésre számít, súlyosabbra, mint Közép-Európa többi országai - írta szerdán a Le Figaro című francia napilap.
Vágólapra másolva!

A már a válság kezdete előtt is nagyon rossz gazdasági mutatókkal rendelkező Magyarország megszorító intézkedésekre készül: múlt szombaton a közszféra több, mint 10 ezer dolgozója tiltakozott a 2009-es költségvetési törvény ellen Budapesten, többségében tűzoltók, rendőrök, tanárok - emlékeztet a francia konzervatív lap. Az újság részletesen ismertette a tüntetők követeléseit, majd megjegyezte, hogy a január 12-re kilátásba helyezett sztrájkfenyegetés hatására, a tiltakozók elérték, hogy a kieső 13. havi járandóság kompenzálására a kormány 112 milliárd forintos összegben pótlékot utaljon a 700 ezer közszférában dolgozónak, személyenként 140 ezer forintos határig.

A megegyezés ellenére, amely a Le Figaro szerint valószínűleg nem fogja teljesen megnyugtatni a kedélyeket, Gyurcsány Ferenc kormánya kizárta, hogy a belső fogyasztással kívánná a gazdaságot élénkíteni. Az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank 20,1 milliárdos hitelkeretéért cserébe - amely a pénzügyi válság leküzdésére és a külföldi tőkekivonással szemben a bankok megmentésére szolgált - Magyarország ígértet tett arra, hogy az állami kiadások szintjén meghúzza a nadrágszíjat és gazdaságélénkítő programot indít, amelyet részben az Európai Unió alapjaiból érkező támogatásokból finanszíroz. Ez az ambiciózus program 5,4 milliárd eurós segítséget garantál a vállalatoknak - hangsúlyozza a lap.

A csomagból 2300 kis- és közepes méretű vállalkozás összesen 192 ezer euró közvetlen támogatáshoz juthat hitelgaranciák, kedvező kamatfeltételek és a szociális járulékok csökkentésének formájában. A gazdaságélénkítő csomag nincsen teljesen Brüsszel ínyére, amely a nehézségbe került tagállamokat arra kérte, hogy a GDP 1,5 százalékánál többe kerülő programmal ne kockáztassák a deficitet. Ezt a határt átlépve, Magyarország már jelezte, hogy egyelőre nem fogja tudni ezt a követelményt teljesíteni - zárja írását a Le Figaro.