New York: Nem volt elég az autómentő csomag

Vágólapra másolva!
A pénteken bejelentett több mint 17 milliárd dolláros autómentő pakk nem volt elegendő ahhoz, hogy a zöld zónában tartsa a vezető amerikai ipari indexet. Vegyesen zártak pénteken a vezető New York-i tőzsdemutatók, a Dow Jones lefelé, a Nasdaq felfelé fejezte be a kereskedést.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 11,95 pont, 0,77 százalék emelkedéssel 1564,32 ponton zárt pénteken, de napközben ennél magasabban is járt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 25,88 pont, 0,30 százalék csökkenéssel 8579,11 ponton fejezte be a kereskedést, míg napközben a mutató még erősödött elsősorban arra a hírre, hogy az amerikai kormány 17,4 milliárd dollárt nyújt a bajban lévő amerikai járműgyártóknak. Ugyanakkor a befektetők aggódnak amiatt, hogy a GM és a Chrysler hogyan tudja majd teljesíteni a támogatás feltételeit.

Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter pénteken közölte: a kormány azt kéri a kongresszustól, hogy a bankszféra megmentését célzó segélycsomag második, 350 milliárd dolláros részét is felhasználhassa. Paulson közvetlenül azután tett erről bejelentést, hogy George Bush elnök közölte: a Fehér Ház kisegíti az autóipart, áthidaló hitelt nyújt a csődközeli állapotba jutott General Motors és Chrysler vállalatnak.

Pénteken a Standard and Poor's leminősítette 11 globális bank hitelbesorolását, amit az ágazati kockázatokkal és az egyre nagyobb gazdasági lassulással indokolt. A S and P a Citibank, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs besorolását két-két osztályzattal, a Bank of America, a JP Morgan Chase, valamint a Wells Fargo minősítését egy-egy osztályzattal rontotta. A hitelminősítő európai bankok minősítését is gyengítette.

A DJIA harminc komponense közül 17 végzett veszteséggel, a buktát a Citigroup vezette 5,5 százalékos eséssel.