Lelassul a kínai növekedés

Vágólapra másolva!
A kínai gazdaság tovább veszít lendületéből az idén. Az  Információs Központ nevű állami kutatóintézet szerint 8-9 százalékos GDP növekedés várható az idén, az múlt évi 9,3 százalékos, illetve a 2007 évi 11,9 százalékos növekedéssel szemben.
Vágólapra másolva!

A gazdaság lehűlése az év második feléig is eltarthat, akkor indulhat be az élénkülés. Főként az exportágazatok kerülnek nyomás alá a világszerte mérséklődő kereslet miatt. 2008-ban és 2009-ben emiatt 25 millió munkahely kerülhet veszélybe a kínai exportágazatokban - közölte Fan Jiang-ping, az intézet vezető közgazdásza, aki szerint a kormány keresletösztönző intézkedései a lassúbb exportnövekedés következményeit részben ellensúlyozhatják.

A kormány konkrét intézkedéseit az első negyedévben jelenti be. Lapjelentések szerint az autóipar stabilizálása élvezhet elsőbbséget annak érdekében, hogy e szektor 10 százalék körüli bővülését az idén is biztosítani lehessen. A kormány adókönnyítésekkel kívánja ösztönözni az autóvásárlásokat, illetve a vállalatokat környezetbarát járművek gyártására késztetni. Az autóeladások Kínában éveken át kétszámjegyű ütemben növekedtek, novemberben azonban már a harmadik egymást követő hónapban visszaesett a gépjármű-értékesítés.

Hszie Hszü-zsen pénzügyminiszter hétfői televíziós nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a kormány már ígéretet tett egy mintegy 585 milliárd dollárt kitevő ösztönző csomagra, amelynek részeként 2009-ben folytatják a vállalati és a személyi jövedelemadók mérséklését, növelik az exportőrök, főként a munkaigényes szektorok által élvezett adókönnyítéseket. Hszie hozzátette, hogy az idén nem fogják megadóztatni a betéti kamatjövedelmeket és nem fogják növelni a részvénykereskedést sújtó adókat sem.