Rontotta az S&P az ír adóskilátást

Vágólapra másolva!
A Standard and Poor's vezető nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy Írország adósi megítélésének kilátását stabilról negatívra rontotta és jelezte, hogy leminősítheti az ország első osztályú "AAA" hitelképességi besorolását.
Vágólapra másolva!

Mindezt arra az esetre helyezte kilátásba, ha az ország versenyképessége és gazdasági növekedése a tízmilliárd eurós bankmentő csomag ellenére sem mutatja a javulás jeleit. Ez idő szerint ugyanis az ország fiskális helyzete és gazdaságának főbb szektorai is romló helyzetről tanúskodnak. Az építőipar, valamint a pénzügyi szektor helyzetével kapcsolatban fogalmazta meg a minősítő elsősorban aggályait.

A fiskális helyzet konszolidálására az ír adósságkezelő központ fokozza állampapír-aukciós tevékenységét a jövő hónaptól. A múlt évben az ír GDP 1,4 százalékkal zsugorodott, az ír pénzügyminisztérium becslése szerint az idén a visszaesés 4 százalék körül lesz. A tavaly 6,3 százalékos munkanélküliséget erre az évre 9,2 százalékosra becsülik, az állami deficitet a GDP 10,5 százalékára.