Szegényednek az olaszok

Vágólapra másolva!
Nőtt azoknak az olasz családoknak a száma, amelyek az elmúlt három évben legalább egyszer kénytelenek voltak kölcsönkéri, vagy hitelben vásárolni az olasz állami statisztikai hivatal, az ISTAT felmérése szerint.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Míg 2006-ban a lakosság 4,2 százalékát tették ki a kölcsönkérők, 2007-ben már 5,3 százalékot, ami abszolút számban 1,2 millió ember. 2007-ben 14,6 százalékról 15,4 százalékra emelkedett azoknak a családoknak a száma, amelyek nehezen tudnak kijönni a jövedelmükből a hónap végéig. Délen, főleg Szicíliában az élelmiszer megvásárlása a családok 10,1 százalékának probléma - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A felmérést 28 ezer család jövedelmi viszonyainak vizsgálatával végezték és az adatok azt mutatják, hogy már 2007-től, még mielőtt nyilvánvalóvá vált a gazdasági válság, rosszabbodott a helyzet. Nemcsak az élelmiszer-vásárlás okoz problémákat, 10,7 százalék azoknak a családoknak az aránya, amelyek nem tudják megfelelően fűteni a lakásukat, 11,1 százaléknak pedig nincs elég pénze a gyógyszerekre. Harminckét százalék jelentette ki, hogy nem tudnának kifizetni egy váratlan 700 eurós számlát.

2006-ban az olasz családok felének volt 1924 euró (531 ezer forint) alatt a havi jövedelme. A romló gazdasági helyzet fő érintettjei az egyszülős családok, ami az esetek többségében elvált vagy özvegy anyát jelent. Az egyszülős, kiskorú gyermekeket eltartó családok fele él havi 1637 eurónál (451 ezer forint) alacsonyabb jövedelemből.

Nagy egyenlőtlenségek vannak a déli és az északi jövedelmi viszonyok között. A legmagasabb átlag jövedelmek - 30 és 27 ezer euró (8,2 millió forint) évi jövedelem - Bolzano városában és Emilia-Romagna tartományban vannak. A legalacsonyabbak - valamivel több, mint 17 ezer euró (4,6 millió forint) - Szicíliában. Érdekes módon azonban a romló helyzet ellenére csökkent - 9,3 százalékról 8,8 százalékra - azoknak a családoknak a száma, amelyeknek hátralékuk van valamilyen számla kifizetésében.