Földhöz vágta az erős jen Tokiót

Vágólapra másolva!
A Nikkei index 4,8 százalékot esett a keddi kereskedésben elérve az elmúlt hónap leggyengébb eredményét. A nagy esés mögött az erős jen áll, amely jelentősen rontotta a Japán gazdaság erejét adó exportcégek profitkilátásait.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Sony cég papírjai például 9 százalékos esést produkáltak, miután egy hír szerint a vállalat 200 milliárd jen (2,2 milliárd dollár) nyereség helyett 100 milliárd jen veszteségre számíthat a 2008/2009-es üzleti évben. A Toshiba hasonló hírre, szintén nagy esést könyvelt el - írja a Reuters.

A piaci szereplők szerint az új évkor nagy reményeket keltő Obama-féle intézkedési csomag mára kifulladt, a gazdasági helyzetben nem lesz képes fordulatot elérni. "A romló kilátások nem csak japán jelenség, ugyanezt látjuk az Egyesült Államokban, és ez gyengíti a dollárt a jennel szemben" - mondta Masayoshi Okamoto, egy japán befektetési ház vezetője.

A Nikkei 422,89 pontot veszítve 8413,91 pontra esett. "Világos, hogy a tőzsdék elrugaszkodtak a reálgazdaságtól a fellendüléskor, nagyon előreszaladtak csupán a javuló várakozásokra alapozva" - mondta fenti befektetési cég től Hideyuki Ishiguro.