Fizetésképtelenségi rekord dőlhet idén

Vágólapra másolva!
Több mint a négyszeresére emelkedett tavaly a törlesztésükkel leálló cégadósok aránya a globális vállalati szektoron belül, és az arány az idén - újabb többszörös emelkedéssel - valószínűleg rekordot dönt a súlyosan recessziós környezetben, áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban közzétett éves összesítésében.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő kimutatása szerint a cég által magas hozamú - vagyis spekulatív - adóskockázati kategóriába sorolt vállalati adósok 4 százaléka vált nem fizetővé 2008 végéig; egy évvel korábban a törlesztéssel leálló cégek aránya 0,9 százalék volt.

A Moody's szerint a jelenlegi globális gazdasági helyzet sokkal gyengébb és veszélyesebb, mint az előző két negatív hitelciklusban, 1990-91-ben és 2000-2001-ben. Ezért a cég előrejelzési modellje azt valószínűsíti, hogy a törlesztésképtelenné váló cégadósok aránya 2009 végéig messze meghaladja a 12 százalékot - az 1991-ben mért eddigi csúcsot -, és 15,1 százalékkal új rekordot állít be.

A hitelminősítő azzal számol, hogy az idén hozzávetőleg 300 - vagyis havonta 25 - vállalat hagy fel adósságai törlesztésével.

Az átlagon belül az európai vállalati szektor teljesít majd rosszabbul: a Moody's modellje szerint a cég listáján magas hozamú adósosztályzattal ellátott európai vállalatoknak nem kevesebb mint a 18,3 százaléka válik nem fizetővé az év végéig; az Egyesült Államokban ez az arány várhatóan 15,3 százalék lesz.