Hitelezésre kap állami kölcsönt a Chrysler

Vágólapra másolva!
Az amerikai kincstár 1,5 milliárd dollárt ad kölcsön a Chrysler pénzügyi ágazatának új autókölcsönzési ügyletekre és az eladások növelésére. A kölcsönt a detroiti óriás öt éves futamidőre kapja - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Chrysler pénzügyi ágazata rögtön bejelentette, hogy bizonyos modellektre nulla százalékos kölcsönt biztosít a vevőknek.

A Chrsler eladásai decemberben 53 százalékkal csappantak meg, mivel a befagyott hitelpiacok miatt jelenleg szinte lehetetlen autóra hitelt felvenni az Egyesült Államokban. A Chrysler ezért szeretne most nulla százalékos hitelt kínálni autóira, a cég vezetői ugyanis úgy érzik ez a legjobb lehetőség a kereslet élénkítésére.

A Fordnál nem kérnek (több) állami segíséget

Eközben a Ford is bejelentette, hogy pénzügyi osztálya tárgyalt az államkincstárral a befagyott fogyasztói piacok kiolvasztási lehetőségeiről, azonban ők nem kértek külön (az autómentő csomagon felüli) anyagi segítséget. "Nem keresünk rövidtávú állami segíttságet piacélénkítő intézkedéseinkhez" - áll a Ford közleményében.

Azért az tavaly decemberben már kiderült, hogy a Ford sem veti meg az állam segítségét: akkor mintegy 9 milliárd dolláros "tartalék" összeget kértek az amerikai kormánytól, arra az esetre, ha a gazdasági visszaesése továbbra is számottevő lesz. Nem maradt ki a másik két nagy detroiti óriás sem a kalapot tartók sorából, hiszen a General Motors 13,4, a Chrysler pedig 4 milliárd dolláros segítséget kapott a még Bush által keresztülvitt első 700 milliárdos mentési alapból.