Bedőlnek a dél-kínai játékgyárak

Vágólapra másolva!
A termékvisszahívások, az egyre növekvő gyártási költségek és a pénzügyi világválság hatására a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban exportra termelő játékgyárak közül 922 ment csődbe 2008-ban.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A huangpui vámhivatal hétvégén közzétett adatai szerint Kuangtunk tartományban 2167 játékexportőr található, miközben 2007 végén a térségben még 3089 vállalat működött.

A tartomány játékgyártói bázisának számító Tungkuan (Dongguan) városban több mint 4000 gyár és 2000 beszállító üzemelt a csúcsidőszakként emlegetett 2001-ben. A gyárak számának csökkenése két évvel ezelőtt kezdődött.

Az alapanyagárak, a munkabérek emelkedése és az erősödő kínai fizetőeszköz a termelési költségeket a legtöbb vállalatnál közel 25 százalékkal növelte - mondta Li Cso-ming (Li Zhuoming), a Kuangtungi Játékipari Szövetség elnöke.

A nemzetközi játékipari óriások, mint például a Mattel, minőségi okokból történt termékvisszahívásai, valamint a nyugati országokban a játékok biztonságát erősítő szabványok szintén negatív hatással voltak az iparágra.

A pénzügyi válság hatására a fogyasztás csökkeni kezdett, ezzel együtt pedig a megrendelések is vsszaestek. Tungkuanban a kisebb játékgyárak közel 20 százaléka hagyta abba a termelést 2008-ban. Az ázsiai ország a világ legnagyobb játékgyártója és exportőre, a Hongkonggal szomszédos tartományban készítik a teljes kivitel 70 százalékát.

Kuangtung tavaly összesen 6,1 milliárd dollár (1285 milliárd forint) értékben exportált játékokat, és ez még mindig 3,6 százalékos növekedést jelent 2007-hez képest. A növekedés üteme 2008-ban 19 százalékponttal esett vissza.