A deficit elleni harc az első az EU-ban

Vágólapra másolva!
"A recessziót nem kerülhetjük el, de fel kell tartóztatnunk" - vélekedett igencsak realistán Peer Steinbrück német pénzügyminiszter az uniós pénzügyminiszterek, keddi brüsszeli tanácskozásán.
Vágólapra másolva!

A pénzügyérek egyetértésre jutottak abban, hogy a mostani válság idején is kerülendő a költségvetési deficitek és az államadósságok túl nagy duzzasztása. Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter, a soros uniós elnökség részéről azt mondta: egyetértés volt abban, hogy "most nem kell új gazdaságösztönző terveket kidolgoznunk, hanem az eddigiek végrehajtására kell összpontosítanunk".

Az EU-pénzügyminiszterek decemberben abban egyeztek meg, hogy a kormányok összesen 200 milliárd eurót pumpálnak gazdaságba. A deficit elleni harcnak kell elsőbbséget adni, mihelyst a gazdaság fellendülni látszik, mondta Kalousek. Az EU bizottsága szerint a gazdaságok állami segítése miatt az EU-országok átlagos GDP-arányos államháztartási hiánya idén elérheti az összesített GDP 4,4 százalékát, azaz több mint kétszerese lesz a tavalyinak, tucatnyi ország a megengedett 3 százalékos mértékűnél nagyobb államháztartási deficittel zárja majd 2009-et.

Annak határidejét, hogy a deficitet mikorra kívánják visszaszorítani az előírt 3 százalék alá, nem maguknak fogják majd megszabni az egyes tagállamok, hanem elsősorban a piacok szabnak majd határt a hiánynövelésnek. A tőkepiac már bizonyos mértékig beárazta az államok kölcsönfelvételeinek kockázatait. A nagy deficitű országok szuverén kötvényeinek hozamfelára a csekély kockázatúnak tartott német kötvényekhez képest máris a legnagyobb az euróövezet 1999-es megalapítása óta, és kedden tovább nőtt Görögország, Spanyolország, Írország és Portugália adósságának felára, miután az S&P már leértékelte a görög és a spanyol adósságot, és hitelminősítői leértékelés fenyegeti a többi országot is.