Egyre borúlátóbb a német kormány

Vágólapra másolva!
A német kormány szerdán ismertetett újabb prognózisában a II. Világháború óta a legmélyebb recessziót jelzi előre azzal, hogy valamennyi fontosabb makrogazdasági mutató rosszabbodására számít a múlt évihez képest. A német gazdaság a világháború óta sohasem esett vissza 1 százaléknál gyorsabb ütemben. Eddig a legrosszabb teljesítmény az 1975 évi volt, akkor 0,9 százalékkal csökkent a GDP. Tavaly a németországi bruttó hazai termék még 1,3 százalékkal növekedett.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Minden fontosabb gazdasági mutatót lefelé módosítottak a legutóbbi, októberi előrejelzésben szereplő adatokhoz képest, a háztartások fogyasztásának növekedésétől eltekintve. Az év végére a munkanélküliek száma 500 ezerrel 3,5 millióra emelkedhet.

A jelentésben hangsúlyozzák, hogy "a német gazdaság az idén, az országegyesítés óta a legnagyobb kihívással szembesül", továbbá, hogy különösen a rövid távú gazdasági kilátások romlottak drasztikusan a külső kereslet visszaesése és a nemzetközi pénzügyi válság hatására. Az egész évre vetített gazdasági visszaesés főként az első negyedév rossz teljesítményére vezethető majd vissza, április és június között már növekedésnek indulhat a GDP és a harmadik, negyedik negyedben is csekély mértékű növekedést vár a kormány.

A német kormány újabb előrejelzését a globális világgazdaság 1,5 százalék körüli, a világkereskedelem 0,5 százalékos 2009 évi növekedésére alapozta. Számításukban a Brent típusú nyersolaj hordónkénti 2009 évi 45 dolláros átlagárával, az euró 1,32/dollár átlagárfolyamával és azzal számoltak, hogy a bérek növekedése a termelékenység növekedésével arányos lesz, illetve, hogy a nemzetközi pénzügyi válság még éreztetni fogja hatását.