Ötven dollárhoz közelít az olaj

Vágólapra másolva!
Több mint két dollárral emelkedett a kőolaj ára Londonban és New Yorkban pénteken. A drágulást az okozta, hogy az OPEC folyamatosan csökkenti a termelését. Eközben egyre több OPEC-illetékes nyilatkozik úgy, hogy rendkívüli ülést kell összehívni, ahol a termelés további csökkentéséről dönthetnének.
Vágólapra másolva!

A Petrologistics, amely a tartályhajók mozgása alapján becsüli a vevőknek leszállított olajmennyiséget, pénteken azt közölte, hogy az Irak nélkül számított januári OPEC-olajkínálat várhatóan napi 1,55 millió hordóval mérséklődik. Az áremelkedésben szerepet játszott, hogy erős hidegfront éri el az Egyesült Államok északkeleti vidékét a következő napokban, és emiatt jelentősen nőtt a fűtőolaj ára.

Napközben egy dollárt jóval meghaladó veszteségen volt a kőolaj ára. A szakértők akkor ezt a globális gazdaság bizonytalan kilátásai miatt zuhanó részvényárak hatásával magyarázták, ami nyomást gyakorolt az olajipari papírokra is. Árcsökkentő tényező volt még a dollár erősödése az euróhoz képest.

Estére a New York-i értéktőzsdék vesztesége jelentősen csökkent, a Nasdaq mutatója pozitív tartományba került, a dollár nyeresége az euróval szemben pedig minimálisra csökkent.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordója 2,98 dollárral 48,37 dollárra emelkedett Londonban márciusra. A WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2,80 dollárral 46,47 dollárra nőtt a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra.