Kiakadt Obama a Wall Street-i prémiumokon

Vágólapra másolva!
Szégyenteljesnek és felháborítónak nevezte Barack Obama amerkai elnök, hogy az állami pénzen megsegített nagy New York-i bankok tavaly több milliárd dollár értékben fizettek ki prémiumokat dolgozóiknak. Obama szerint a válság és a mentőcsomagok ideje nem megfelelő a jutalmak osztogatására.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb fokú felelőtlenségnek és szégyentelenségnek minősítette a Wall Street-i bankok tavalyi prémiumosztását Barack Obama amerikai elnök csütörtökön. Obama kijelentette: felháborítónak tartja, hogy a pénzügyi válság által fenyegetett Wall Street-i bankok több millió dollár jutalmat fizettek ki alkalmazottaiknak.

A prémiumosztáson azért rökönyödött meg az elnök, mert az érintett bankok korábban szövetségi segélyekben részesülnek, vagyis az adófizetők pénzéből stabilizálták helyzetüket a pénzügyi válságban. A New York-i bankvilág nagy intézetei a városi számvevő friss jelentése szerint ennek ellenére összesen 18,4 milliárd dollárt fizettek ki különféle prémiumok formájában, ami megegyezik a 2004-es évben kifizetett jutalmak nagyságrendjével.

"Nem leszünk képesek megtenni, amire szükség lesz a pénzügyi helyzet stabilizálásához, ha az amerikai nép ilyen felháborító magatartásról olvas" - fogalmazott csütörtöki tájékoztatóján Robert Gibbs, a Fehér Ház sajtófőnöke. Obama a Fehér Házban találkozott pénzügyminiszterével, Timothy Geithnerrel, majd újságíróknak elmondta: ő és Geithner közvetlenül egyeztetni fognak a banki vezetőkkel ez ügyben. Az elnök úgy fogalmazott: vannak olyan idők, amikor a profittermelő cégvezetőknek jutalmakat kell osztogatni, de "ez most nem a megfelelő idő".

A New York-i számvevő szerint nem tudni, hogy a bankok az adófizetők pénzéből fizették-e ki a jutalmakat, de sürgette, hogy az Obama-kormány vizsgálja meg alaposan a kérdést. Robert Gibbs úgy értékelte: nem felelt meg az amerikaiak várakozásainak az, ahogyan a Bush-kormány a kongresszus által tavaly elfogadott pénzügyi mentőcsomag első 350 milliárd dolláros felét felhasználta. Az Obama-adminisztráció szerint Bush kormánya túl könnyen, a szükséges feltételek megszabása nélkül nyújtott segédkezet a bankoknak.