Oszkó: három év kell az adófaragáshoz

Vágólapra másolva!
A vállalkozások terheinek 1000 milliárd forintos mérséklése nettó kiadáscsökkentés mellett három év alatt valósítható meg - reagált a kormányfő adóátrendezési javaslataira Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója, akit csütörtökön kérdezett az MTI.
Vágólapra másolva!

Noha a GDP arányos adócentralizáció 40 százalékról 30 százalékra való csökkentése sürgető feladat, mivel az államháztartási hiány nem növelhető, ezt csak több év alatt lehet megoldani - jelezte Oszkó Péter.

Az adószakértő véleménye szerint a foglalkoztatás megőrzése majd növelése és a versenyképesség javítása csak nettó kiadáscsökkentés mellett valósítható meg, ennek mértéke az adótanácsadók által tavaly augusztusban kidolgozott javaslat szerint három év alatt 1000-1100 milliárd forint. A kormányfő által említett, a GDP évi egy százalékos, közel 300 milliárd forintot jelentő kiadáscsökkentés már közelít az adótanácsadók javaslatához - tette hozzá.

A személyi jövedelemadónál a minimálbér eltörlése mellett egy 20 százalékos egységes, és a 15 millió forint feletti jövedelemnél 30 százalékos kulcsot javasoltak tavaly augusztusban az adótanácsadók.

Az augusztusi adócsomag tartalmazta a vállalkozásokat terhelő különadó eltörlését, majd egy későbbi lépcsőben a helyi iparűzési adó megszüntetést.

A kieső bevételek pótlására az adószakértők az áfa 3 százalékos emelését javasolták, ami 270 milliárd forintot hozna a költségvetésnek.

Az említetteken kívül a forrásteremtő intézkedések közé tartozott az adójóváírás megszüntetése - ezt tényleges rászorultsági alapú szociális támogatás váltaná fel -, az értékalapú ingatlanadó bevezetése, valamint a hatósági ellenőrzések szigorítása. Az ingatlanadóból a számítások szerint, szja-ból leírható, valódi piaci értékhez igazodó, 0,5 százalékos kulcsú adó legalább 100 milliárdos bevételi többletet jelenthet a költségvetésnek.