Amerikára vár a budapesti részvénybörze

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 81,30 pontos csökkenéssel, 11.662,91 ponton nyitott pénteken.  A csütörtöki záró értékéhez képest 0,69 százalékkal gyengült. Szűk sávban mozoghatnak az árfolyamok pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, mert a befektetők a délután megjelenő amerikai makroadat megjelenéséig várhatóan óvatosan tevékenykednek majd. 
Vágólapra másolva!

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint a figyelem a magyar idő szerint délután fél 3-kor napvilágot látó amerikai GDP-adatra irányul, amely az előzetes várakozások szerint 5 százaléknál is nagyobb visszaesést jelez majd. Az adatközlésig szerint bizonytalanság lesz jellemző a piacokra, de a mutatóra adott piaci reakciók is ellentmondásosak lehetnek.

A régió tőzsdéin egyedi eladási nyomást hozhat a közép-európai devizák gyengülése, elsősorban a bankpapírok - köztük az OTP - lehetnek a vesztesek. A Mol-részvények kereskedését csütörtökön 14 órától felfüggesztette a tőzsde, a papírral pénteken, sőt hétfőn sem lehet kereskedni. A piac a Mol és a horvát kormány közös érdekeltségével, az INA-val kapcsolatos bejelentést vár. A horvát közszolgálati rádió csütörtöki közlése szerint a horvát kormány átveszi az INA olajtársaság gázüzletágát, és egyelőre nem csökkenti tovább a részesedését az olajtársaságban - fogalmazott a szakértő.