Óriásfúzió a félvezetőiparban

2009.01.30. 8:46

Tokiói elemzők "vesztesek szövetségének" nevezik a japán félvezetőipar várható átalakítását: a Toshiba, a NEC és a Fujitsu egyesítené félvezető-üzletágát, mivel mindnyájan küszködnek a válsággal, a csökkenő kereslettel és a zuhanó termékárakkal.

A Toshiba története legnagyobb veszteségére számít a mostani, márciussal záruló pénzügyi évben, és pénteken a világ első húsz félvezetőgyártója közé tartozó NEC Corp. információs technológiai cég is meredeken csökkentette előrejelzéseit. A NEC most 290 milliárd jenes negatívumra számít (adózás után) az egész pénzügyi évre, az eddig várt, 15 milliárd jenes adózott eredmény helyett. A forgalmát 4,2 billió jenre várja az eddig jósolt 4,6 billió helyett.

A NEC-nél egyszersmind közölték: az üzleti év decemberrel zárult harmadik negyedévében 130,8 milliárd jen volt a veszteség adó után. Egy évvel korábban még csak 5,2 milliárd jen volt a veszteség. A nehézségek már régóta tartanak, de növekednek. Az üzleti év első kilenc hónapjában a NEC nettó vesztesége 129,01 milliárd jen volt, egy évvel korábban 9,98 milliárdot vesztett. A forgalom 3,08 billió jenre csökkent 3,19 billióhoz képest.

Az egész iparág nehéz helyzetbe került

Az egész iparág nehéz helyzetbe került. Európa legnagyobb félvezetőgyártója, az olasz-francia STMicroelectronics szerdán az iparág piacának 25 százalékos szűkülését jósolta erre az évre; önmagának a bevétel 40 százalékos visszaesését valószínűsítette az első negyedévre éves összehasonlításban, és bejelentette 4500 munkahely megszüntetését.

Előzőleg az STMicroelectronics 366 millió dolláros veszteséget jelentett csoportszinten adó után a tavalyi utolsó negyedévről. Egy évvel korábban 20 millió dolláros adózott eredménye volt. A nettó bevétele 17 százalékkal 2,276 milliárd dollárra csökkent 2,742 milliárdhoz képest.

A közvetlenül konkuráló amerikai Texas Instruments hétfőn profitcsökkenést jelentett a tavalyi utolsó negyedről, és a mostani negyedévre veszteséget jósolt magának.

Az első áldozat: a német Qimonda

A válság első iparági áldozata a világon a nagyságra ötödik DRAM-lapkagyártó, a világpiac 10 százalékát birtokló német Qimonda volt, amely a múlt hét végén csődvédelmet kért.

A DRAM-memórialapkák évi 25 milliárd dolláros világpiaca harmadik éve szűkülhet az idén, miközben majdnem minden gyártó vészes, soha nem látott veszteségeket jelent már több mint egy éve, mert a főleg személyi számítógépekben használatos lapkák ára megállíthatatlanul esett a gyengülő kereslet és a korábban túlméretezett kínálat miatt.

A Samsung is veszteséges

A világ legnagyobb DRAM-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics is veszteséges lett - történetében először - a tavalyi utolsó negyedévben, a DRAM-piac viszontagságai miatt.

A Qimonda az első a nagyobb cégek sorában, amely a válság miatt bedobta a törülközőt, és ezzel - persze akaratán kívül - utolsó segítséget adhat versenytársainak: növelhetik piaci részarányukat, csak ezúttal új, öldöklő árleszállítási verseny nélkül, sőt, még áremelkedésre is van némi kilátás.

Egyes iparági elemzők azt is megkockáztatják, hogy a Qimonda kimúlása nyomán - tekintettel a kisebb kínálatra - a többi gyártó árai elérhetik legalább a termelési költség szintjét, habár a teljes piac nyomott marad. Az irányadó DDR2 1Gb memórialapka ára a jelenlegi kevesebb mint 1 dollárról 1,20-1,50 dollárra emelkedhet, ami már fedezné a termelés készpénzszükségletét, írták a londoni DRAMeXchange piacfigyelő cég szakértői.

A világ összes gyártója tavaly, amikor a bevétel már második éve csökkent, 25,2 milliárd dollár bevételre tett szert DRAM-lapkákból, ez 19,8 százalékkal kevesebb a 2007-esnél, az iSupply piackutató cég összesítése szerint. Elemzői további 4,3 százalékos csökkenést jósolnak alapesetként idénre.