Nem kapott zöld utat az ausztrál csomag

Vágólapra másolva!
Az ausztrál törvényhozás felsőháza egyelőre nem adta áldását a kormány gazdaságélénkítő csomagjára, és csütörtöki ülésén további vizsgálatot kért a programról.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A canberrai kormány kedden fogadta el a 42 milliárd dolláros (26 milliárd amerikai dollár) gazdaságélénkítő csomagot, és egyben kérte a törvényhozókat, hogy mihamarabb adjanak zöld jelzést a program végrehajtásának a megkezdésére.

Az ausztrál felsőházban a konzervatív szenátorok alkotják a legnagyobb frakciót, de ahhoz, hogy szembe tudjanak szállni a középbal kormány egy-egy kezdeményezésével, a zöld és a független szenátorok voksaira is szükségük van.

A hét elején elfogadott kormányprogram 28,8 milliárd dollárt az oktatásügy, a lakáshelyzet és a közúti infrastruktúrák megsegítésére szán. További 17,7 milliárd dollárral pedig a közép- és alacsonykeresetűek helyzetén javítana Kevin Rudd kormánya.

A szenátus csütörtöki döntése alapján hétfőn tűzik ismét napirendre a gazdaságélénkítő csomag kérdését, és a testület felszólította a pénzügyminisztérium szakértőit, hogy vizsgálják át a programot.

Lindsay Tanner, a pénzügyi tárca vezetője viszont arra figyelmeztetett, hogy a program bevezetésének halogatása kedvezőtlen hatással van az ausztrál gazdaság megerősítésére, emelkedhet a munkanélküliség és lelassulhat a gazdasági növekedés.