Csődhullám Nyugat-Európában

2009.02.10. 13:22

Tavaly mintegy 11 százalékkal nőtt a cégcsődök száma Nyugat-Európában, több mint 150 ezer csődöt regisztráltak. A Creditreform gazdasági tanácsadó kedden közzétett jelentése szerint, ezzel megváltozott a 2005 óta tartó csökkenő irányzat.

Olvassa el itt a válság híreit!

Tavaly csak Hollandiában, Luxemburgban és Svájcban csökkent a cégcsődök száma. A legnagyobb európai gazdaságban, Németországban, 2,2 százalékos volt a növekedés.

Korábbi hírek szerint majdnem háromnegyedével (74 százalékkal) ugrott meg a nyilvános tőzsdei forgalomban részt vevő amerikai cégek csődjeinek száma tavaly. Kutatóintézeti kimutatás szerint 136 cég kért csődvédelmet, tavalyelőtt a számuk 78 volt.

Az amerikai tőzsdei cégcsődök összesen 1,16 ezer milliárd dollárnyi vagyont érintettek, ugyanis a csődvédelmet kért cégek között pénzügyi nagyvállalatok is akadtak, pont egy tucatnyi, köztük a legnagyobb a Lehman Brothers volt.

Ugyanakkor Japánban 33 tőzsdei cég került tavaly hasonló helyzetbe, a világháború óta a legtöbb. A csődbejelentések teljes számában, ami sok ezerre rúgott, 11 százalékos volt a növekedés 2007-hez képest - hasonlóan Nyugat-Európához - , az utóbbi nyolc évben a legnagyobb arányú.