Vágólapra másolva!
Minden eddiginél súlyosabb recessziós előrejelzést tett közzé a brit gazdaságra hétfőn a Brit Iparszövetség (CBI), amely most már a hazai össztermék-érték (GDP) 4 százaléknál nagyobb visszaesését és az államháztartási hiány 10 százalék fölé emelkedését jósolja.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A vezető brit üzleti érdekképviseleti szervezet új prognózisa szerint a visszaesés már 2008 harmadik negyedévében elkezdődött, és hat negyedéven át tartani fog, vagyis Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - 2009 egészét recesszióban tölti.

A CBI most úgy számol, hogy a recesszió teljes ideje - vagyis az előrejelzésben valószínűsített hat negyedév - alatt a brit GDP-érték összesítve 4,5 százalékkal zuhan. Az idén az egész éves visszaesés 3,3 százalékos lesz, vagyis csaknem a kétszerese a szervezet előző, novemberi negyedéves prognózisában 2009-re szereplő 1,7 százalékos GDP-mínusznak. Az iparszövetség szerint a brit gazdaságban jövőre sem lesz növekedés; a CBI 2010 egészére zéró GDP-bővülést jósol.

A súlyosan recessziós környezetben a szervezet a munkanélküliség gyors növekedését is várja. A jelentés szerint az állástalanok száma 2010 második negyedében tetőzik valamivel 3 millió felett; ez 9,6 százalékos munkanélküliségi aránynak felelne meg.

A brit statisztikai hivatal a múlt héten közölte, hogy 2008 utolsó negyedében 1,97 millióra - a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szabványai alapján számolva 6,3 százalékra - emelkedett a hivatalosan bejegyzett állástalanok száma. Nagy-Britanniában 1998 óta nem mértek ilyen arányú munkanélküliséget. Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma az október-decemberi időszakban 236 ezerrel nőtt; ez a legnagyobb negyedéves növekedés az 1991-es recessziós év óta.

A CBI hétfői új előrejelzése szerint a recesszió és az annak enyhítését szolgáló központi ösztönző programok komoly mértékben rontják a brit közfinanszírozási helyzetet. A szervezet szerint az állam nettó hiteligénye az idén 146 milliárd, jövőre 168 milliárd font lesz, ami 10,6, illetve 11,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánynak felel meg.

Más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet arra, hogy súlyos mértékben romlanak a legnagyobb nyugat-európai gazdaságok adósság- és költségvetési mutatói a recesszióenyhítő közkiadások fedezésére piacra zúdított, hatalmas mennyiségű új államadósság-tömeg nyomán.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő adósságpiaci folyamatokat figyelő szolgálatának - Moody's Credit Trends - Londonban nemrégiben kiadott prognózisa szerint a nyugat-európai államkötvény-kibocsátás értéke, amely tavaly egész évben 109 milliárd dollár volt, már az idén ugrásszerűen növekszik. A cég azzal számol, hogy a nyugat-európai szuverén kibocsátók csak az idei első negyedévben 300 milliárd dollár új adóssággal jelennek meg a piacon.

A Moody's elemzése szerint a közkiadások jelentős megugrása, az adóbevétel-kiesések és az emelkedő adósságráták miatt még a legnagyobb nyugat-európai gazdaságok szuverén adósi nem fizetővé válására szóló határidős biztosítási ügyletek (CDS) árazása is meredeken emelkedett, tekintettel a törlesztési kockázatok növekedésére.