Vágólapra másolva!
Fontos stabilizáló tényező, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatja a magyar adóterveket, írta keddi elemzésében az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző csoport, amely szerint Magyarország még az idén az euróövezet előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszer tagja lehet.
Vágólapra másolva!

A Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. tanácsadó és elemző ház felidézi, hogy James Morsink, az IMF küldöttségének vezetője előző nap üdvözölte a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által ismertetett adómódosítási terveket.

A londoni cég szerint amíg teljes részleteiben nem válnak ismertté a kormány közkiadási tervei, addig nem lehet teljes bizonyossággal kizárni annak kockázatát, hogy nem sikerül a magyar államháztartási hiányt a 3 százalékos GDP-arányos határ alatt tartani. Ám ha a magyarországi recesszió a vártnál is mélyebbnek bizonyulna, a Wood & Co. szerint az IMF közbelépne, és szükség esetén megemelné a gazdaság támogatására szolgáló készenléti keretet.

A ház az elemzésben a forint és a magyar pénzügyi rendszer stabilizálása felé tett fontos lépésnek nevezte, hogy az IMF-küldöttség támogatta a magyar adóreform-terveket. A cég londoni szakértői ugyanakkor azt is valószínűsítik, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rövid távon csak "nagyon lassú" ütemben folytatja a pénzügypolitikai enyhítést, mindaddig, amíg a forint erőre nem kap.

A Wood & Co. szerint a forint vissza fog erősödni, különösen a második félévtől, és megvan a lehetőség arra, hogy Magyarország az idén, "de legkésőbb jövőre" az ERM-II. tagja legyen.

A cég már egy korábbi - e hónap elején kiadott - londoni előrejelzésében is azt írta, hogy jóllehet a legközelebbi jövőben az euró forintárfolyama elérheti a 310-et, de utána a forint fokozatos visszaerősödése várható, a továbbra is magas jegybanki kamat, a megfontolt adóreformokhoz nyújtott, erősödő IMF-támogatás és a potenciális magyar ERM-II.-tagság kilátásának hatására.

A ház abban az elemzésben három hónapos távlatra 295, félévi távlatra 285, éves távlatra 270 forintos átlagos euróárfolyamot jósolt. A közeljövőbeni magyar ERM-II.-tagságot más nagy londoni házak sem zárják ki. A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató londoni szakértői nemrégiben szintén azt jósolták, hogy Magyarország az idén csatlakozhat az átváltási rendszerhez, és 2013-ban bevezetheti az eurót.

A Wood & Co. kedden Londonban kiadott elemzésében maga is kedvezőnek nevezte az adóterveket, azt írva: a foglalkoztatás adóterheinek csökkentése és az adórendszer egyszerűsítése hosszú távon pozitív hatású lesz, mivel a magyar gazdaság szerkezeti hiányosságai közül orvosol néhányat.

A forgalmi és a jövedéki adók emelése hozzávetőleg 3 százalékponttal emelheti az éves szintű inflációt, amely a jövő év elején átmenetileg elérheti az 5-6 százalékot, ez azonban nem fogja befolyásolni az MNB pénzügypolitikáját, áll az elemzésben.