Svájcra játszik Warren Buffett

Vágólapra másolva!
Rekord veszteséget szenvedett el tavaly a svájci Swiss Re viszontbiztosító, amelynek most az amerikai Warren Buffett siet a segítségére többmilliárd frankos tőkeinjekcióval. A biztosító utoljára 2002-ben volt veszteséges.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb viszontbiztosítóját a tavalyi nyugat-európai természeti katasztrófák okozta, megnövekedett térítések, a befektetéseken elszenvedett, mintegy hatmilliárd franknyi úgynevezett nem realizált veszteség és a számára előnytelen valutaárfolyam-mozgások vetették vissza. Így a tavalyi év adó utáni vesztesége 864 millió svájci frank volt az előző évi, 4,2 milliárdos adózott eredmény helyett, közölték a Swiss Re-nál csütörtökön, pontosítva a hónap elején kiadott előzetes számot.

A saját tőke a tavalyi év végére 20,5 milliárd frankra olvadt, szeptember végén még 23,1 milliárd frankot tett ki, 2007 végén 31,9 milliárdot.

A csoport 5 milliárd frankos tőkeemelést tervez, ebből 3 milliárdot ad a Warren Buffett jegyezte Berkshire Hathaway Inc. befektetési alap, amely évi 12 százalékos kamatozású, részvényre átváltható kötvényeket kap. Az amerikai befektető tavaly már szerzett 3 százaléknyi részesedést a svájci biztosítóban.

A fennmaradó 2 milliárd frankot az eddigi részvényesek adják össze. Jócskán csökken az osztalék is: a részvényesek mindössze tíz rappent kapnak a tavalyi év után a 2007 után fizetett négy frank helyett.