Közpénz nélkül csak nyárig húzhatja az Opel

Vágólapra másolva!
A General Motors (GM) ugyan nem zár be Opel-gyárakat, viszont összeroskadhat magától is az egyik legnagyobb német autógyár. Német lapok szerint akár május-júniusra fizetésképtelenné válhat a cég - írja a Világgazdaság. Az állami támogatás pedig nem jön magától.
Vágólapra másolva!

A Reuters szerint német politikusok arról vitáznak, hogy milyen messze kellene elmenni az autógyár-mentésben. Egyesek szerint hagyni kéne elsüllyedni. Michael Fuchs, a kormányfőt is adó kereszténydemokrata CDU vezető politikusa szerint az Opel csődje elkerülhetetlen, bármilyen német támogatás csak a GM-hez folyna.

Mások szerint a verseny torzulna az állami beavatkozással. Günther Oettinger (CDU), Baden-Würtenberg miniszterelnöke szerint jogtalanul hátrányba kerülnének más német autógyártók, ha csak az Opelnek segítenének. Érthető, hogy azok a tartományi vezetők, akár a jobboldaliak is, ahol Opel-üzemek vannak, a gyár megmentése mellett érvelnek.

Angela Merkel, a szövetségi köztársaság kancellárja szerint a kormánya az Opel túlélési tervére vár, előtte nem döntenek a támogatásról. Novemberben még arról nyilatkozott, hogy készek hiteleket garantálni az Opelnek.

A kormánykoalíció másik tagja, a szociáldemokrata SPD inkább a mentés mellett áll. A pénzügyminiszter Peer Steinbrück egy tévéinterjúban azt mondta, hogy inkább mentené az autóipart, mint hogy lássa bedőlni. "25-26 ezer munkásról és családjáról beszélünk" - mondta.