Vágólapra másolva!
Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette kedden Ukrajna már most is mélyen spekulatív szintű fő adósbesorolásait a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy az elhúzódó politikai bizonytalanság miatt nem egyértelműek a bankrendszerbeli problémák rendezett megoldásának kilátásai.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a felülvizsgálat a devizában és hazai valutában kiadott ukrán kormánykötvények "B1"-es - más hitelminősítők jelölési metodikájában "B plusz"-nak megfelelő - osztályzatra, a kereskedelmi adósokra külön megállapított "Ba3"-as (BB mínusz) országplafonra, valamint a "B2"-es (B) bankbetéti besorolásra érvényes.

A Moody's elemzése kiemeli, hogy mind az ukrán jegybank, mind a kormány "összekülönbözött" a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a pénzügyi szervezet által előírt gazdaságpolitikai intézkedésekben, különösen az árfolyam- és a költségvetési kérdésekben. A most bejelentett osztályzati felülvizsgálat során a hitelminősítő figyelemmel kíséri, hogy ezeket a nézeteltéréseket el lehet-e simítani "építő módon", úgy, hogy az IMF-csomagot hatékonyan érvényesíteni lehessen, fogalmazott Jonathan Schiffer, a Moody's alelnöke és szuverén kockázati csoportjának vezető elemzője.

Schiffer szerint a vizsgálat idején a Moody's azt is elemzi, hogy a folytatódó politikai belharcoknak - amelyek azt tükrözik, hogy hiányoznak az egyes kormányzati ágak jogainak és felelősségi körének egyértelmű alkotmányos és intézményi körvonalai - lesz-e olyan közvetlen és közvetett hatásuk a makrogazdasági politikára, amely alááshatja a hazai és külföldi befektetők bizalmát az ukrán problémák hatékony kezelhetőségében.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings két hete már leminősítette Ukrajnát a Moody's által még fenntartott besorolási szintről, arra a véleményére hivatkozva, hogy az ukrán pénzügyi rendszerre ható, felerősödött feszültség és az IMF-program végrehajtásának sikerét fenyegető egyre nagyobb kockázatok miatt növekszik az ukrajnai banki és valutaválság kialakulásának veszélye.

Az ukrán leminősítéshez fűzött indoklásában a Fitch is kiemelte, hogy törékeny az IMF-programhoz szükséges politikai konszenzus. A Fitch Ratings listáján Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú adósságának törlesztéskockázati besorolása az addigi "B plusz"-ról egy fokozattal "B"-re süllyedt, és az új osztályzatokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás maradt érvényben.

A "B", illetve a "B1" adósosztályzat egyaránt mélyen a még épphogy befektetésre ajánlott alapsáv, a "BBB mínusz/Baa3" alatt van; attól öt, illetve négy fokozattal marad el. A Fitch Ratings által Magyarországra érvényben tartott, stabil kilátású "BBB" adósosztályzat hat fokozattal jobb Ukrajnáénál.

A Moody's a magyar szuverén adósságot továbbra is az elsőrendű sávban, "A3"-as osztályzattal tartja nyilván - szintén hat fokozattal magasabban, mint Ukrajnát -, jóllehet a magyar adósbesorolásra ennél a hitelminősítőnél negatív kilátás érvényes.