Rontott az ír bankkockázati besoroláson az S&P

Vágólapra másolva!
Rosszabb kockázati kategóriába sorolta át az ír bankrendszert hétfőn a Standard & Poor's, a problémás kinnlevőségek arányának általa valószínűsített jelentős emelkedésére hivatkozva. A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni bejelentése szerint a ház az eddigi 2-es szintről 3-asra rontotta Írország bankszektorának országkockázati osztályzatát (BICRA).
Vágólapra másolva!

Az S&P által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati megítélési rangsor nem azonos a bankokra érvényben tartott egyéni adósi, illetve betéti kockázati besorolásokkal. A BICRA-mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, nemzetgazdasági szintű kockázati tényezőket méri, a legrosszabb osztályzat a 10-es.

A Standard & Poor's néhány hónapon belül másodszor rontja az ír bankrendszerre érvényben tartott országkockázati besorolását. Előzőleg decemberben módosította a mutatót az addigi 1-esről - vagyis a lehetséges legjobb szintről - 2-esre, amelyről most tovább rontotta 3-asra. A hitelminősítő indoklásában kifejti: a még "ésszerűen figyelembe vehető legrosszabb gazdasági forgatókönyv" alapján azzal számol, hogy az ír bankszektor bruttó problémás eszközállománya a magánszektorban kint lévő teljes hitelportfolió arányában 10-20 százalék között lesz az eddig érvényben volt, 5-15 százalék közötti becslés helyett.

Az S&P egy másik, nemrégiben Londonban kiadott elemzésében azt írta, hogy az általa vizsgált húsz fejlett gazdaság közül Írország kilátásai a legkomorabbak. A cég az ír gazdaságra az idén alapesetben 5,0 százalékos, az általa felvázolt rosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén 6,0 százalékos GDP-zuhanást jósolt.

Írország szuverén adósi besorolását a múlt héten negatív figyelőlistásra vette egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings. A lépés jelzi, hogy az euróövezeti alapító tagállam elvesztheti "AAA" szintű, vagyis lehetséges legjobb adóskockázati osztályzatát. A Fitch indoklása szerint a nem túl nagy várakozásoktól is elmaradó adóbevételek miatt a hazai össztermék-értékhez (GDP)viszonyított ír államháztartási hiány - további kormányzati lépések elmaradása esetén - az idén elérheti a 11,5-12 százalékot. Az ír adósbesorolásra negatív kilátást tart érvényben az S&P és a Moody's Investors Service is.