Vágólapra másolva!
Nem jutottak egyetértésre az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn arról a javaslatról, hogy  a tavaly megmaradt mezőgazdasági pénzek terhére az Európai Bizottság finanszírozzon energiaügyi és távközlési beruházásokat a tagországokban.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli végrehajtó testület ötmilliárd eurós, év eleji kezdeményezéséről - amely részét képezné az EU gazdaságélénkítési terveinek - rögtön ismertetése után világossá vált, hogy eredeti formájában nem számíthat osztatlan sikerre a tagállamok között. A tagországok között azóta folyik a vita a programba bevonandó konkrét beruházásokról, illetve a finanszírozásról is, mert időközben kiderült, hogy a tavaly fel nem használt agrártámogatások ilyen elköltése jogilag nem teljesen megalapozott, és nem találkozik minden tagország elképzeléseivel.

Magyarország az eddigi egyeztetések nyomán szlovákiai, romániai, és horvátországi gázhálózat-összeköttetéseire kapna uniós támogatást a programból, ha az megvalósul. Jelentős összeget áldozna az EU a Nabucco gázvezeték építésére is. Az ötmilliárd eurós javaslatról így várhatóan az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli ülésén, e hét második felében döntenek.