Nem tartják a szavukat a fejlett államok

Vágólapra másolva!
Tavaly novemberben ugyan azt ígérték a világ fejlett államai, hogy elkerülik a saját piacaik védelmét szolgáló protekcionista lépéseket, de a G-20 országok közül 17 már meg is szegte ezt az ígéretet - derül ki a Világbank legfrissebb jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A Washington Post által ismertetett felmérés szerint a protekcionsita tendencia aggodalomra ad okot, a piacvédelem ugyanis tipikusan hasonló reakciókat vált ki az érintett államokból, ami ördögi kör kialakulásával fenyeget.

A protekcionista lépések azzal járhatnak, hogy összeomlik a világkereskedelem, ami már amúgy is 80 éve nem látott visszaesés előtt áll a válság miatt. A Világbank szakértői szerint az államoknak épp ezért kerülnie kell a külföldiekkel szembeni negatív diszkriminációt a kereskedelem, az ösztönző csomagok és a tőkejuttatások terén is.

Klasszikus és kreatív megoldások

A jelentés szerint a fejlett világban tavaly november óta 47 olyan intézkedést hoztak, amelyeket protekcionistának lehet tekinteni. Az intézkedéseknek mindössze harmada tartozott a klasszikus kereskedelmi protekcionizmus (vámok és exporttámogatások) körébe, a többi esetben ennél kreatívabb megoldásokat alkalmaztak az államok: a fejlett államok közül az Európai Unió (EU) a vaj, a sajt és a tejpor támogatási összegét emelte meg, Kína lés India pedig az exportálók adóvisszatérítésével tette ugyanezt.

A jelentés rámutat, hogy kifejezetten komolyak lehetnek az autó- és teherautópiac torzulásai, ugyanis ebben a szektorban nagyon jellemző volt a nehéz helyzetbe jutott vállalatok állami kisegítése. A Világbank kalkulációja szerint globálisan 48 milliárd dollár ment el ilyen célokra, megmentette bizonyos autrógyárait többek között az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Németország, az Egyesült Királyság, Kína, Argentína és Brazília is.

Amerikai-mexikói párharc

A szakértők rámutatnak, hogy a jelenleg érvényes nemzetközi kereskedelmi szabályok nehezebbé teszik a protekcionista lépéseket, mint az 1930-as években. A gobalizáció miatt a nemzetgazdaságok amúgy is kifejezetten függnek egymástól, ami szintén megnehezíti a nemzetgazdasok mások kárára történő fejlesztését.

A legtöbb kritika - feltehetően nagyságrendje és hatásai miatt - Barack Obama amerikai elnök programját érte, a múlt héten aláírt 410 milliárd dolláros csomag ugyanis többek között elvette a mexikói teherfuvarozóknak azt a jogát is, miszerint az Egyesült Államokon át az eddigi feltételek mellett szállítsanak. A mexikói válasz nem is késlekedett: a déli szomszéd rögtön 90 amerikai termék esetében megemelte a vámtételeket.