Állami támogatással dübörög a kínai autópiac

Vágólapra másolva!
Kína lehet 2009-ben a világ legnagyobb autópiaca hála azoknak a támogatásoknak és adócsökkentéseknek, amiket év elején vezettek be az országban. A döntés különösen jól jött a General Motorsnak, ami így 32 százalékkal tudta emelni furgon eladásait.
Vágólapra másolva!

A General Motors két kormánynak is tartozik egy nagy köszönetnyilvánítással. Az Egyesült Államok 13,4 milliárd dollárnyi hitelt pumpált a cégbe, hogy életben tartsa, a kínai kormány pedig 1170 dollár támogatást nyújt minden most vásárolt furgonhoz az országban.

A kínai döntés egy általános gazdaságélénkítő csomag része. Támogatni akarják a vidéki lakosságot, ami még mindig az ország népességének a felét adja. Míg Amerikában 51 százalékkal estek a GM hazai eladásai, addig Kínában most mindenki venni akar.

,,Kínában minden földműves akar egy új járművet, mind a 800 millió. Úgy tűnik a kormányzat teljesíteni akarja ezt a vágyat." nyilatkozta Yale Zhang, egy sanghaji tanácsadó, a Bloombergnek.

A GM, tervei alapján, ebben az évben 5-10 százalékkal fogja növelni eladásait Kínában. A vállalat, amiben 34 százalékos részesedése van a GM-nek, 73 ezer furgont adott el februárban. A vidéki lakosoknál minden vásárlásnál 10 százalékot az állam fizet.

,,Nagyon határozott kapcsolat van a növekvő eladások és a kormány törekvése közt, hogy növelje a vidéki fogyasztást." mondta Nick Reilly a GM régiós elnöke. ,,A kormány előállt egy élénkítő csomaggal is, a tőzsde emelkedik és növekszik a vásárlói bizalom." Az eladások állami támogatása olyan sikeres volt, hogy a Toyota most hasonló lépések megtételét javasolja, csak éppen az Egyesült Államokban.