Vágólapra másolva!
A Naftogaz ukrán állami energetikai társaság szerdán bejelentette, hogy gondjai vannak a Gazprom importált földgázának kiegyenlítésével.
Vágólapra másolva!

A társaság közleménye szerint a helyi ukrán szolgáltató társaságok 5 milliárd hrivnya (650 millió euró) adósságot halmoztak fel a Naftogazzal szemben és ez "a növekvő adósság bonyolítja az importált földgázért történő fizetést". A Naftogaz szerint a tartozások idén több mint a duplájára növekedtek.

A Naftogazról is tett említést az ország kötelezettségeinek teljesítéséről szóló nyilatkozatában Viktor Juscsenko államfő. Mint szerdán közölte, újra kell értelmezni a Naftogaz helyzetét az államháztartásban.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Ukrajna teljesíti a gazdaság stabilizálásában vállalt kötelezettségeit, továbbá, hogy összehangolja Európával az energetikai célokat. Az ország teljesíteni fogja minden fizetési kötelezettségét, miután támogatáshoz jutott a nemzetközi intézményektől - mondta.

Mint jelezte, két-három héten belül kidolgozzák a válságellenes programot, amely többféle kihívást támaszt, egyebek között az állami nyugdíjrendszerrel, az állami kiadások és az államháztartás hiányának csökkentésével kapcsolatban.