Erősődő japán autógyártók

Vágólapra másolva!
Kezd újjáéledni a japán autóipar. Az elmúlt hónapokban a gyártóknak sikerült csökkenteniük korábban felhalmozott készleteiket és most újra beindíthatják a termelést, de legalábbis csökkenthetik a válság miatt bevezetett korlátozásokat.
Vágólapra másolva!

Előző hónapban 4,2 százalékkal csökkentek az autógyártók készletei. Ez a legnagyobb arány mióta elkezdték vezetni az adatokat, közölte a japán kereskedelmi minisztérium. A készleteket azért sikerült lecsökkenteni, mert ideiglenesen rengeteg gyárat zártak be a szigetországban.

Januárban még 9,4 százalékot esett a gyári termelés, de előző év szeptembere óta most először növekedésre is van esély, ugyanis a Toyota és a Nissan is újra beindítja gyártósorait. Ennek ellenére még jó pár veszteséges negyedév van kilátásban a gyártók számára, mivel a globális kereslet még mindig gyenge. - írta meg a Bloomberg.

,,A gyártásban és a készletekben valószínűleg megtörténtek a legélesebb korrekciók." mondta a tokiói Mizuho kutatóintézet egyik vezető közgazdásza. ,,De nem várunk meredek emelkedést a gyártásban, mivel az export jelentősen esett." (Februárban 49,4 százalékkal.)

A japán autógyártók most gyorsabban alkalmazkodtak a kedvezőtlen körülményekhez, mint a kilencvenes évek elején és így sikerült elkerülniük az akkor kialakult adósság-gyártásfelesleg-készletfelesleg hármast. A meglépett lépések eredménye képpen a Toyota és a Nissan mellett a Nippon Steel is emelni tudja termelését.