Folyamatos olajár-emelkedés következhet

Vágólapra másolva!
Fokozatosan a 65 dolláros hordónkénti ár fölé kúszik év végéig a nyersolaj ára. Az áremelkedéssel párhuzamosan a downstream (finomítás, feldolgozás, értékesítés) üzletágak nyereségessége várhatóan csökken, az upstream (kutatás-kitermelés) szegmensé pedig emelkedik.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az Erste Group elemzése szerint az olajárakban bekövetkezett drasztikus visszaesés 2008 második felében két komoly következménnyel járt a kelet-közép-európai olaj- és gáziparra nézve: egyrészről a kutatás-kitermelés területén visszaesett a nyereségesség és nagyot zuhantak az olajrészvények, másrészről viszont a finomítói árrések magasan maradtak.

Az Erste Group elemzői azonban úgy számolnak, hogy 2009-ben előbb stabilizálódik az olajár, majd az év végére hordónként 65 dollár fölé emelkedik. Ennek következtében a finomítói árrések 40 százalékkal esnek vissza a tavalyi szinthez képest. Jóllehet az újonnan belépő kapacitások és az alacsonyabb költségszint az elkövetkezendő két-három év alatt fejti ki piaci hatását, a várakozások szerint a finomítói és petrokémiai termékek iránti kereslet jelentősen csökken, s ez lesz a legfontosabb tényező, ami az elkövetkezendő időszakban a downstream-üzletág nyereségességére negatívan hat.

A nyersolaj ára a 2008 második félévében bekövetkezett erőteljes és hosszantartó zuhanás után 40-47 dolláros hordónkénti szintnél stabilizálódott. Az olajár elsősorban a romló világgazdasági helyzet és az ennek következtében fellépő alacsonyabb kereslet miatt esett vissza ilyen mértékben. A keresletet tekintve 2009-ben a számítások szerint napi 1,6 millió hordóval kevesebb fogy majd 2008-hoz viszonyítva.

Az elemzők emiatt arra számítanak, hogy az olajárak további esésének megakadályozása érdekében az OPEC tovább csökkenti a kitermelést, amíg az olajár hordónként 75 dollár alatt marad. A túlkínálat zömét 2009 közepére várhatóan felszívja a világpiac. "Arra számítunk, hogy idén nyáron az olajár beáll az 55-65 dollár közötti sávra, majd az év végéig 60-75 dollárra emelkedik" - elemez Jakub Zidon, az Erste Group olaj- és gázipari elemzője.

Amíg idáig jórészt a keresleti oldalra figyelt a piac, a számítások szerint hosszú távon mindenképpen a kínálati oldal határozza meg az olajár jövőbeli alakulását. A kitermelés költségei egyre emelkednek, az infrastruktúra jó részét le kell cserélni 2020-ig, ráadásul számos olajmező már túljutott a kitermelési csúcson. Ezek a tényezők várhatóan magasabb olajárhoz vezetnek hosszú távon, ezért az Erste Group elemzői fenntartják a hordónkénti 80 dolláros hosszú távú előrejelzésüket.

Az Erste elemzői a MOL részvényeit vételről felhalmozásra rontják, a 12 havi célárat pedig 13 000 forintra csökkentik. Annak ellenére, hogy a részvény még mindig pozitív megítélés alá esik, az Erste Group elemzői óvatosságra intenek a MOL részvényeinek vásárlásával kapcsolatban, mert ki van téve a magyarországi gazdasági helyzet romlásának.