Stagnáló forgalomra számít a Gallicoop

Vágólapra másolva!
A hitelpiaci válság miatt drágulnak a vállalati kölcsönök, miközben a forgalom sem bővül a pulykapiacon. Az ágazat legnagyobb magyar szereplője, a szarvasi Gallicoop ugyanakkor növekvő profitra számít idén.
Vágólapra másolva!

Nehezednek a hitelpiaci feltételek, drágulnak a kölcsönök - derült ki a szarvasi székhelyű Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. szerdai sajtótájékoztatóján. A cég húsz év után lépett a nyilvánosság elé, 1989-es megalakulásuk óta nem nagyon tartottak sajtótájékoztatót Budapesten. A társaság korábban a Libornál, a londoni bankközi kamatlábnál alig drágábban kapott hiteleket, a felár 0,2-0,5 százalékpont volt esetükben, mára viszont 1,5-2 százalékpontnál tart ugyanez a kamatbeli többletköltség.

A Gallicoop a teljes magyar baromfipiac 8 százalékát képviseli. A cég most is kapcsolatban áll négy bankkal, és a Gallicoop a saját beszállítóit, a kisvállalkozásban libát tenyésztő gazdaságokat is ezekből a bankhitelekből finanszírozza. Ennek oka az, hogy a kisebb tenyésztőket nem szívesen hitelezik a pénzintézetek, a nagy feldolgozóipari cégeket inkább ellátják forrásokkal. Ugyanakkor paradox módon a különböző támogatásokat a kisvállalkozók kapják, ezért a teljes vertikumnak szorosan együtt kell működnie a pulykatenyésztésben.

Tavaly a teljes hazai baromfitermelés 435 ezer tonna volt, ezen belül a pulyka 122 ezer tonnát képviselt. A Gallicoop közel 35 ezer tonnájával 29 százalékkal rendelkezik a pulyka ágazatban.

A Gallicoop idén januárban és februárban a piac visszaesését tapasztalta, ezért 3 ezer tonnával csökkenteni fogják az élőállatvágást 2009-ben - mondta Erdélyi István elnök-vezérigazgató, aki a cég társtulajdonosa is. Ugyanakkor márciusban és április elején élénkülni látszott a kereslet, ezért lehet, hogy módosítaniuk kell (méghozzá felfelé) a visszafogott terveiken. Az árbevételük 24-25 milliárd forint körül alakulhat idén, a tervezett adózás előtti nyereség pedig 320 millió forint - mondta az elnök az [origo] kérdésére.

Mindez azt jelenti, hogy a 2008-as 25,1 milliárdos forgalom után idén legfeljebb szinten tudják tartani az árbevételt. Ugyanakkor a nyereség növekszik a tavalyi 129 millió forintos adózás előtti profithoz képest, hiszen idén beindul egy biogázzal működő német tulajdonú üzem Szarvason, amely százmillió forintos megtakarítást eredményezhet a Gallicoopnak. A baromficégnek ugyanis így nem kell ártalmatlanítania vagy drága tárolókban elhelyeznie a szerves trágyát, miközben az erőműben megtermelt áramból és melegvízből kedvezményesen részesül.